Oroszország;Litvánia;Kalinyingrád;tranzit;EU-nagykövet;diplomácia;szankciók;

2022-06-21 21:22:00

Válaszlépésekkel fenyegeti Oroszország az Európai Uniót, ha nem állítják helyre a kalinyingrádi tranzitot

Bekérették kedden az orosz külügyminisztériumba Markus Ederer moszkvai uniós nagykövetet a kalinyingrádi tranzit litvániai korlátozása miatt.

Válaszlépésekkel fenyegetőzött az orosz külügyminisztérium abban az esetben, ha – a tárca megfogalmazása szerint – „nem állítják helyre azonnal a kalinyingrádi tranzit normális működését” – derül ki a közleményből, amelyben beszámolnak arról, hogy kedden emiatt bekérették Markus Ederer moszkvai uniós nagykövetet.

A tárcánál határozott tiltakozásukat fejezték ki a nagykövetnek „az egyoldalú oroszellenes szankciók kiterjesztése miatt a Kalinyingrádi terület és Oroszország többi része közötti teherszállításra”. Állításuk szerint az ilyen cselekmények megsértik az EU vonatkozó jogi és politikai kötelezettségvállalásait, és a feszültség fokozódásához vezetnek. Ezért követelik, hogy

Ederer az eset után a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy eszmecserét folytatott Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettessel a Litvánián keresztülvezető kalinyingrádi tranzitról, ennek során pedig módjában állt egyértelműen megfogalmazni az EU álláspontját, amely szerint nincs szó blokádról, azoknak a személyeknek és áruknak az esetében, amelyek nem állnak uniós szankciók hatálya alatt, a közlekedés lehetséges. Litvánia nem hoz egyoldalú intézkedéseket, hanem végrehajtja az EU szankciós intézkedéseit – mondta újságíróknak.

A moszkvai uniós nagykövet állítása szerint beszélt a szintén külügyminiszter-helyettes Andrej Rudenkóval is.

Litvánia a hétvége óta korlátozza az uniós szankciók hatálya alá eső áruk kalinyingrádi tranzitját. Az orosz külügyi tárca emiatt hétfőn bekérette Virginija Umbrasienė litván ügyvivőt, akinek határozott tiltakozásukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Vilnius az orosz fél előzetes értesítése nélkül tilalmat rendelt el a Litvánia területén keresztül a Kalinyingrádi területre irányuló vasúti áruszállítással szemben. A tárcánál követelték a korlátozások azonnali feloldását. „Oroszország fenntartja a jogát arra, hogy cselekedjen nemzeti érdekei védelme érdekében” – fogalmaztak.

Vilnius szerint pusztán az uniós szankciókat hajtják végre, amelyek június 17-étől léptek életbe. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter azt közölte, minden az Európai Bizottsággal való konzultáció után, az ő iránymutatásukkal történt, így például az olyan szankcionált áruk, mint az acél és a vas, nem haladhatnak át az ország területén. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke Gitanas Nauseda litván elnökkel folytatott egyeztetése alapján megerősítette, hogy Litvánia uniós szankciókat alkalmaz. Mint fogalmazott, természetesen számba kell venni minden tényt és lehetséges következményt, de egyértelmű, hogy ha az uniós szankciók alkalmazásáról van szó, úgy ki kell állni az azokat betartató tagállamok mellett.