Ryanair;Orbán-kormány;Nagy Márton;extraprofit;levél;

2022-06-23 07:52:00

A Ryanair arra buzdítja utasait, bombázzák levelekkel Nagy Mártont „az idióta extraprofitadó” miatt

Folytatódik a háború az ír fapados és az Orbán-kormány között.

Nem csitul a Ryanair vs Orbán-kormány gigászi cicaharc, az ír fapados légitársaság ezúttal arra buzdítja utasait, írjanak tiltakozó levelet Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek, hogy töröljék el az utasokat terhelő „idióta és tisztességtelen adót”.

Üzenetében a légitársaság több kérdést is címez a miniszternek, ezek a következők:

Az ír fapados ezért minden utast arra kért, hogy csatlakozzon az akcióhoz „az idióta adó” miatt, amely - mint fogalmaztak -, minden magyar családot és látogatót magasabb repülőjegy fizetésére kényszerít. Hozzáteszik, a veszteséges iparágra kirótt többletadó károsítja Magyarország versenyképességét és megkárosítja a magyar családokat egy olyan időszakban, amikor Magyarországnak szüksége lenne a cég alacsony viteldíjaira a koronavírus-járványhelyzet utáni gazdasági fellendülést felgyorsítandó. 

A légitársaság nagylelkűen meg is fogalmazta a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek címzett kis üzenetet, igaz, angolul. Ezt mindenesetre két kattintással el is lehet juttatni a [email protected] címre, azaz nem direktben Nagy Mártonnak, hanem a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodának. A levél eképpen vág a dolgok közepébe:

„Tisztelt Nagy Miniszter úr!

Jelen e-mailben tiltakozom a veszteséges, Magyarországról közlekedő utasszállító légitársaságokra kivetett új „többlet adó” ellen. Semmiféle ilyen adó nem indokolt, amikor a Ryanair és a Wizz Air rekordveszteségről számol be. Mi, magyar emberek és családjaink most kénytelenek leszünk ezt az indokolatlan nyereségadót fizetni az Ön kapzsisága és butasága miatt. Ön csak annyit tesz, hogy növeli a légi utazás költségeit a magyar utasok, családjaink és az országba látogatók számára.

Az Ön hamis állításaival ellentétben egyetlen másik uniós ország sem vetett ki többlet nyereségadót veszteséges légitársaságaira. Követeljük, hogy haladéktalanul töröljék el ezt az indokolatlan adót, amely megnöveli a magyar utasok és családjaink légi utazási költségeit, emellett rontja Magyarország imázsát és hírnevét az Európai Unióban.”

A levél eztán alternatívaként elő is áll azzal, hogy az olaj- és gáziparban jelentett rekordnyereségekre mindenképp érdemes adót kivetni, a légitársaságok azonban példátlan károkat szenvedtek el a koronavírus és Oroszország ukrajnai inváziója nyomán. Hozzáteszik, Nagy Mártonnak gazdaságfejlesztési miniszterként inkább csökkentenie kellene a magyarországi légi közlekedés költségeit, nem pedig megadóztatnia.

Mint ismert, az Orbán-kormány jelenleg soron kívüli fogyasztóvédelmi vizsgálattal igyekszik befenyíteni az ír fapadost, akár kétmilliárd forintos bírságot is kaphat.