palesztinok;ENSZ;gyilkosság;Izrael;riporter;Ciszjordánia;

2022-06-24 18:10:00

ENSZ: izraeli katonák lőtték le az al-Dzsazíra palesztin riporterét

A szervezet Emberi Jogi Főbiztosságának adatai szerint az év eleje óta az izraeli biztonsági erők 58 palesztint, köztük 13 gyermeket öltek meg Ciszjordániában.

Izraeli katonák lőtték le az al-Dzsazíra pánarab televíziónak dolgozó palesztin riportert Ciszjordániában - közölte pénteken Genfben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője. Ravina Shamdasani a most lezárult vizsgálatot ismertetve kiemelte, a rendelkezésre álló fotó, képi és hangfelvételek ismeretében, valamint az izraeli hadsereg és a palesztin főügyész meghallgatása után egyértelmű, hogy a május 11-én lelőtt újságíró halálát és kollégája sebesülését izraeli oldalról leadott lövések okozták.

Izrael korábban azt állította, hogy Sirín Abu Aklét a közelben tartózkodó fegyveres palesztinok lőtték le, de ezt semmilyen rendelkezésre álló tanúvallomás és hivatalos kommunikáció nem támasztja alá - szögezte le az ENSZ-bizottság szóvivője.

Az al-Dzsazíra emblematikus, amerikai állampolgársággal is rendelkező palesztin riporterét a dzseníni menekülttábor közelében akkor érte a halálos lövés, amikor az izraeli hadsereg rajtatütést indított a táborban tartózkodó palesztin fegyveresek ellen. Az újságíró jól felismerhetően sisakban és "sajtó" feliratú golyóálló mellényben volt, amikor minden előzetes felszólítás nélkül rálőttek, de a helyszínen abban a pillanatban nem volt fegyveres tevékenység palesztin részről - hangsúlyozta Ravina Shamdasani.

Az Emberi Jogi Főbiztosság adatai szerint az év eleje óta az izraeli biztonsági erők 58 palesztint, köztük 13 gyermeket öltek meg Ciszjordániában. A szóvivő felszólította Izraelt, hogy indítson büntetőeljárást az újságíró gyilkosának kézre kerítése és felelősségre vonása érdekében. A sebesüléseket és halált okozó többi ügyben szintén átfogó, független és gyors vizsgálatok lefolytatására, illetve a felelősség megállapítására szólított fel.