Lungo Drom;Farkas Flórián;Országos Roma Önkormányzat;Lakatos Oszkár;

2022-06-27 06:15:00

„Farkas Flórián tevékenysége súlyosan veszélyezteti az egyesület törvényes működését” - Kezdeményezik a Lungo Drom feloszlatását

Átláthatatlan a működés és a gazdálkodás, Farkas Flórián elnök nem tesz eleget jogszabályi kötelezettségeinek – erre hivatkoznak azok a roma politikusok, akik a kormánypárti cigány szervezet megszüntetését szeretnék elérni az ügyészségnél.

A Lungo Drom elnöke, Farkas Flórián tevékenysége súlyosan veszélyezteti az egyesület törvényes működését, az alapszabályban rögzített célok elérését – állítja annak a beadványnak az indoklása, amely eljárás indítását, átfogó vizsgálat elrendelését kezdeményezi a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségnél.

Farkas Flórián a beadvány szerint egy személyben hozza meg az egyesületet érintő döntéseket, a szervezet működése és gazdálkodása átláthatatlan. 2017-től kezdődően a Lungo Drom nem nyújtott be pénzügyi beszámolót. A bíróság honlapján elérhető legutóbbi beszámoló a 2016-os évre vonatkozik, ez is csak 2021 őszén érkezett meg.

A beadvány mellékletében az a kérdés is szerepel: ha egyszer a Lungo Drom éveken keresztül nem tett eleget jogszabályi kötelezettségének, hogyan lehetséges, hogy a 2019-es roma önkormányzati választáson egyáltalán jelölteket és listát állíthatott?

Az aláírók a Lungo Drom Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség „felszámolását, törlését, jogutód nélküli megszüntetését” indítványozzák az ügyészségnél.

A lapunk birtokában lévő beadványt összesen öten írták alá. Közöttük van Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik elnökhelyettese, aki a legutóbbi választáson ugyan a Phralipe színeiben szerzett mandátumot, de papíron – mivel elmondása szerint formailag nem történt meg a kizárása – máig tagja a Lungo Dromnak. Más aláírók azt kérték, hogy nevük ne szerepeljen cikkünkben. Sokat elárul azonban, hogy ketten közülük napjainkban is a Lungo Drom képviselői az ORÖ-ben. Ez azt mutatja, hogy Farkas Flórián menesztésének és a Lungo Drom feloszlatásának „körön belül” is akadnak támogatói.

A beadvány szerint a tagságnak nincs tudomása arról, hogy pontosan milyen vagyontárgyak, épületek, ingóságok vannak a Lungo Drom tulajdonában. A melléklet sorolja azokat a százmilliós tételeket, amelyek felhasználásáról szintén nincsenek érdemleges információk. Az egyik ilyen tétel az a 150 millió forint, amit a Lungo Drom még 2012-ben kapott józsefvárosi székházának felújítására és működési támogatásra. Az említett 150 millió – olvasható a beadvány mellékletében – nem szerepel a pénzügyi beszámolókban.

A beadvány szerint nem ismeretes az sem, hogy milyen döntés alapján terheli 60 millió forintos jelzálogjog a Lungo Drom székházát. Lapunk a közelmúltban foglalkozott a témával. Az állam 2012 nyarán – 15 évre szóló elidegenítési tilalom mellett – ingyen a Lungo Drom tulajdonába adta a VIII. kerületi Bezerédi utca 17. szám alatt lévő 910 négyzetméteres épületet, egy volt óvodát. A 60 milliós jelzálog 2013 júliusában került rá a székházra, a bejegyző az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) volt.

Kiderült, hogy a minisztérium támogatási szerződést írt alá Farkas Flóriánhoz kötődő Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvánnyal (OTKA), ezzel összefüggésben jött létre a 60 milliós zálogszerződés az Emmi (zálogjogosult), a Lungo Drom (zálogkötelezett) és az OTKA (kedvezményezett) között. Az OTKA székhelye szintén a Bezerédj utca 17-ben található, de az ingatlan nem az alapítvány, hanem a szervezetileg tőle különállóan működő Lungo Drom tulajdona.

– így minősítette az eljárást a Népszava által megkérdezett ingatlanjogi szakértő, Molnár Erika ügyvéd. Hadházy Ákos parlamenti képviselő még 2016-ban annak a gyanújának adott hangot, hogy a szóban forgó alapítvány – amely néhány év leforgása alatt több mint egymilliárd forinthoz jutott – nem végez tényleges munkát, valójában Farkas Flórián és emberei kifizetőhelyeként működik.

A 60 milliós jelzálog ügyében Farkas Flórián nem reagált megkeresésünkre. Az ügyészségi beadványban szereplő állításokról is szerettük volna megkérdezni a Lungo Drom elnökét, eddig nem jártunk sikerrel. Lakatos Oszkár lapunknak elmondta, hogy következő lépésként