Emmi;jelzálog;székház;Lungo Drom;Farkas Flórián;Országos Roma Önkormányzat;

Újabb gyanús ügylet Farkas Flórián körül: 60 milliós jelzálog terheli a Lungo Drom székházát

Nem tudni, mi lett a sorsa annak a jelentős összegnek, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma adott a Fidesszel szövetséges roma szervezetnek.

A kormánypárti Lungo Drom – fideszes előterjesztésre, parlamenti döntéssel – 2012 nyarán kapta meg a VIII. kerületi Bezerédj utca 17. alatt lévő állami tulajdonú épületet. A II. János Pál pápa tér (előzőleg Köztársaság tér) szomszédságában lévő ingatlanban korábban óvoda működött. A 910 négyzetméteres székház ingyen került a Farkas Flórián elnökletével működő roma szervezet birtokába.

Az épületet magas fal és vaskapu védi, kívülről semmi sem utal arra, hogy itt van a Lungo Drom székhelye. Többszöri próbálkozásunk ellenére nemhogy bejutnunk nem sikerült, a folyamatosan sercegő kaputelefonon se tudtunk beszélni senkivel.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) berkeiből származó információ szerint a józsefvárosi épületet 60 millió forintos jelzálog terheli. A tulajdoni lap másolata, amely eljutott szerkesztőségünkhöz, megerősíti az állítást. Ingatlanjoggal foglalkozó szakértőt, Molnár Erika ügyvédet kérdeztük arról, mi olvasható ki a tulajdoni lap adataiból.

– A magyar állam 2012 decemberében 15 évre szóló, napjainkban is érvényes elidegenítési tilalmat jegyeztetett be az ingatlanra, azzal egyidejűleg, hogy az ingatlant ingyenesen a szervezet tulajdonába adta 

– kezdte az ügyvédnő. Az elidegenítési tilalom azt jelenti, hogy az épület forgalomképtelen: nem lehet sem eladni, sem elcserélni, sem elajándékozni. Az újabb elidegenítési és terhelési tilalom ekkor még nem szerepelt az ingatlanon, ez csak fél évvel később, 2013 júliusában került rá, egy időben a 60 millió forintos jelzáloggal. A bejegyző az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) volt, amelyet akkoriban Balog Zoltán vezetett.

A minisztérium tehát 60 millió forintot adott a Lungo Dromnak. A pénzt vissza kell fizetni, vagy azzal el kell számolni: a papírból nem derül ki, melyik megállapítás a helytálló. Ennek biztosítékaként szolgál az épületre bejegyzett jelzálog – közölte Molnár Erika. Valójában több mint 60 millió forintról van szó, a tulajdoni lap ugyanis összegszerűen nem konkretizált járulékokról – praktikusan: kamatokról – is említést tesz.

Annyi biztos, hogy a Lungo Drom mindeddig nem fizette vissza a tartozást, illetőleg, ha támogatást kapott, akkor nem számolt el vele. Ha ugyanis visszafizette, vagy elszámolt volna, a minisztérium köteles lett volna kiadni a jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom törlését – hívta fel a figyelmet Molnár Erika.

A Lungo Drom székhelye évtizedekig Szolnokon volt, de a bírósági papírok tanúsága szerint a cím már hosszú ideje a budapesti Bezerédj (esetenként tévesen Bezerédi) utca 17. A székhely változását azonban a tulajdoni lapra nem vezették át, pedig ez egy bejelentéssel könnyen megoldható lenne – mondta Molnár Erika. Az ügyvédnő hanyagsággal magyarázta azt is, hogy a roma szervezet székháza a tulajdoni lapon még mindig óvoda megjelöléssel szerepel.

Lakatos Oszkár, az ORÖ képviselője – és egyik képviselőtársa, Vajda László – 2017 nyarán egyebek között „pénzügyi és gazdasági csalás” miatt feljelentést tett Farkas Flórián ellen az ügyészségen. A feljelentés a VIII. kerületi székházra bejegyzett jelzálogjog ügyét is firtatta.

Kérdésünkre Lakatos Oszkár nem tudott érdemi fejleményről beszámolni. Egyszer meghallgatták, más fejlemény nem történt – mondta. A Lungo Drom – tette hozzá – 2017 óta nem adott be közhasznúsági beszámolót a bíróságnak, az ORÖ képviselője ezért többedmagával a szervezet feloszlatását fogja kezdeményezni. Lakatos Oszkár úgy értesült, hogy

Farkas Flórián és a Lungo Drom súlyos anyagi problémákkal küzd.

Az ORÖ legutóbbi közgyűlése alkalmával szerettük volna megszólaltatni a Lungo Drom két politikusát, Farkas Félix eddigi parlamenti szószólót és az önkormányzatban frakcióvezetői tisztséget betöltő Csóka Jánost.

„A saját ügyeimet intézem Mezőkövesden, nem tudok foglalkozni mással”

– zárta rövidre a témát Farkas Félix. Kérdezzük Farkas Flóriánt: a Lungo Drom ügyeiben ő kompetens nyilatkozni.

Csóka János a székházat terhelő 60 milliós jelzálogról tudott, arról viszont nem, hogy a pénzt mire fordították. Ezt nem tárgyalták azóta – állította. A frakcióvezető szerint anyagi bőség ugyan nincs, de pénzügyileg „minden rendben van” a Lungo Dromnál. Csóka János szintén azt javasolta, hogy keressük az elnököt.

Próbáltuk elérni Farkas Flóriánt, de a Lungo Drom elnöke – aki a nevéhez köthető botrányos Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet esetében is kerülte a sajtót – nem vette fel a telefont, az sms-re és az e-mailre nem reagált. Kérdéseket küldtünk az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, onnan se jött válasz.

Rejtőzködés

Farkas Flóriánt és a Lungo Dromot az ellenségei se vádolhatják azzal, hogy keresi a rivaldafényt. Bár a Fidesz honlapján a Lungo Drom is szerepel a kormánypárt szövetségesei között, a roma szervezet nevére kattintva nem találni semmit. A Lungo Dromnak ugyanis nincs honlapja vagy Facebook-oldala, aktuális elérhetőségei (telefonszám, e-mail) nem fellelhetők az interneten. A bíróságon hozzáférhető iratokban legalább a VIII. kerületi székház címe megjelenik, ügyfélszolgálat azonban nincs, az épület – mint azt cikkünkben írtuk – a kívülálló számára megközelíthetetlen. Környékbeliek lapunknak azt mondták, hogy a kamerával megfigyelt kapun csak „nagyon ritkán” látnak bemenni valakit.