egészségügy;Rétvári Bence;koronavírus;

2022-06-28 18:48:00

Rétvári Bence totálisan elégedett a magyar egészségügy járvány idején nyújtott teljesítményével

Közel egy évvel a járvány kirobbanása után a lakosságarányosan vett halálozási adatok terén Magyarország megelőzte az Egyesült Államokat. 

Jól teljesített a magyar egészségügy; Magyarország az Európai Unióban is a koronavírus-járvány ellen sikeresebben védekező országok közé tartozik - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Jászberényben.

Rétvári Bence a Déryné Rendezvényház dísztermében a Semmelweis-nap és az ápolók napja alkalmából tartott ünnepségen azt mondta az MTI szerint, hogy Magyarország 

Ezt leginkább a többlethalálozások mértéke mutatja: az, hogy a járvány előtti 2019-es évhez képest 2020-ban és 2021-ben mennyivel hunytak el többen. Ebben a tekintetben 2020-ban jóval az európai átlag alatt volt Magyarország, 2021-ben pedig pontosan az európai átlagnak felelt meg. 

Rendkívül kritikus helyzetben, amikor a világ összes országában a kórházak rendkívül nagy terhelés alatt voltak, a sokszor „legyintéssel elintézett” magyar egészségügy jobban működött, mint a legtöbb gazdagabb ország egészségügye.

Rétvári Bence kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy az emberek átlagos egészségügyi állapota nagy mértékben befolyásolta a járvány mutatóit is. Ezért is különösen fontos a betegségek megelőzése, erre nagy figyelmet kell fordítani Kitért arra, hogy a szűrések újraindultak, de az országos szűrőprogramoknál „még van mit fejlődni”.

Itt jegyezzük meg, hogy lapunk tavaly március eleji cikke szerint - ekkor közel egy évvel voltunk a járvány berobbanása után - egymillió lakosra vetítve az áldozatok aránya Magyarországon 1 572 volt, míg az Egyesült Államokban 1 560.