Oroszország;Kanada;export;Északi Áramlat;Vlagyimir Putyin;turbina;orosz gáz;

2022-07-20 18:00:00

Putyin: lehetséges, hogy a Kanadában javított turbina olyan állapotban van, hogy „egyszer csak lekapcsolják, és leáll az Északi Áramlat 1”

Az orosz elnök szerint annak, hogy Kanada nem akarta visszaküldeni a tervezett javításra szoruló turbinát Oroszországnak, „nem politikai, hanem pragmatikus okai voltak”. 

Megkérdőjelezte az Északi Áramlat 1-hez használt, Kanadában javított turbina minőségét szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök – derül ki a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolójából.

Kanada korábban az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt vonakodott visszaadni a megjavított turbinát, ám végül vasárnap elküldte Németországba.

Az orosz elnök szerint annak, hogy Kanada nem akarta visszaküldeni a tervezett javításra szoruló turbinát Oroszországnak, „nem politikai, hanem pragmatikus okai voltak”. „Amikor az egyik gép tervezett javításra szorul, nem adják vissza Kanadából a Gazprommal szemben bevezetett szankciók miatt, pedig a Siemens tulajdonáról van szó. Megmondom Önöknek, hogy Kanada miért csinálta ezt:

Putyin szerint ez a helyzet

A Gazprom orosz állami energetikai társaság júniusban 40 százalékra csökkentette az Európába irányuló gázexportot, amiért a turbina visszaszolgáltatásában bekövetkezett késést tette felelőssé.