kultúrharc;Demeter Szilárd;

2022-07-22 13:05:00

Demeter Szilárd: Muszáj volt elfogadnom, hogy ha az én megosztó személyemen keresztül fel lehet erősíteni üzeneteket, akkor be kell állnom a „táncba”

Portréfilm készült róla, de emellett Youtube-csatornát is indít a NER elsőszámú kultúrharcosa. Korábban egyébként egy olyan antiszemita írást közölt, amiben azt állította, Európa Soros György gázkamrája.

A válságos, feszültséggel terhes időszak miatt érezte úgy a  Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, hogy saját Youtube-csatornát indít. Erről Demeter Szilárd a kultura.hu-nak adott interjújában számolt be. 

Muszáj volt elfogadnom, hogy ha az én megosztó személyemen keresztül fel lehet erősíteni üzeneteket vagy szélesebb befogadói közeghez lehet információkat eljuttatni, akkor be kell állnom a „táncba”. Miközben az a meggyőződésem, hogy ez nem rólam szól. Az én személyem a legérdektelenebb az egészben, de a magyar nyilvánosság így alakult - magyarázta.

Az induló anyag rögvest egy portréfilm lett, melyet M. Kiss Csaba készített. 

Hozzátette, ezért is hozták létre a Magyar Kultúráért Alapítványt. Az integráció arról szól, hogy kijelöljük, merre megyünk. Akik velünk akarnak jönni, azok számára ezek és ezek a szabályok. Általában azt csinálom, hogy megírjuk a stratégiát, majd nyilvánosságra hozzuk, hogy mi a cél és azt hogyan szeretnénk elérni. Utána következik a cselekvési terv, amelyet szintén nyilvánosságra hozunk. Aztán ehhez lehet csatlakozni vagy el lehet utasítani. Az integráció eredeti értelme nem az, hogy mindent összekutyulunk egy nagy katyvaszba. Hanem azt jelenti, hogy van egy szabályrendszer, követhető út, amihez lehet viszonyulni. És általában viszonyulnak is. Egyre kevesebben vannak azok, akik élből elutasítják, amit szeretnénk, hiszen látják, hogy amit csinálunk, jó - magyarázta.

Majd azzal folytatta, „meg kellett változtatni ezt a langyos, következmény nélküli mocsarat, amit az elmúlt három évtizedben magyar kultúrának hívtunk”, mert „ugyan voltak a felszínen cicaharcok, de a mélystruktúrát gyakorlatilag paktumpolitika döntötte el. A túlnyomó részben budapesti elitek kiegyeztek egymás között.” Saját bevallása szerint ebből az állapotból szeretne kijönni, „ez magyarázza a provokatív gesztusaimat, a kommunikációs hadjárataimat: hogy ebből a komfortzónából, ebből a mocsaras, nagyon unalmas, öncélú, versenyképtelen állapotból kimozdítsam a szereplőket.”

A fideszes kultúrkomisszár szerint elmondható, az elit általános felfogása szerint ők tudják, hogy mi a jó, ezért nekik kell osztaniuk a pénzt. Ez az úgynevezett szakmaiság, tehát hogy a szakma döntsön mindenről. Csakhogy lassan ott tartunk, hogy a szakma a szakmáról szól és a szakmának akar megfelelni. Eközben pedig hajlamos megfeledkezni arról, hogy van egy szélesebb befogadói réteg, amelynek meg kellene felelni, ha a magyar kultúrát piacképessé akarjuk tenni.

Demeter Szilárd egyébként arról nem beszélt, hogyan fért bele elképzeléseibe, az az antiszemita cikk, melyet két évvel ezelőtt jegyzett az Origo néven futó állampárti propagandaoldalon. Mint lapunk is beszámolt róla, ebben a többi között olyan kijelentéseket engedett meg magának, minthogy Európa Soros György gázkamrája.