koronavírus;Vuhan;Kína;lezárás;

2022-07-27 21:44:00

Vuhanban négy tünetmentes covidos miatt egymillió embert helyeztek zárlat alá

A kinaiak zéró toleranciát hirdettek a koronavírussal szemben, szinte megállt az élet.

Vuhanban, a kínai metropoliszban csaknem egymillió lakosú körzetet zártak le a hatóságok, miután négy tünetmentes Covid-esetet észleltek – írja a CNN, megjegyezve, hogy a koronavírus-világjárvány innen indult ki, itt volt az „epicentruma”, Kína nem kockáztat, és minden áron megakadályoznának egy újabb nagy hullámot. Bejelentették, háromnapos „ideiglenes ellenőrzési intézkedéseket” hajtanak végre.

A hatóságok négy kiemelten veszélyeztetett negyedet is azonosítottak, ahol az emberek még a lakásaikat sem hagyhatják el, további négy városrészt pedig közepes kockázatúnak minősítettek, itt „csak” az épületekből tilos kijárás. Az intézkedések indoklása szerint a keresztfertőzések kockázatát akarják a minimálisra csökkenteni, és a Covid-megbetegedéseket mielőbb lenullázni. A kínai vezetés és Hszi Csin-ping elnök is ragaszkodnak a „nulla Covid-politikához”, elsősorban az idősek alacsony oltási aránya miatt.

A CNN emlékeztetett, Vuhan, a Közép-Kína egyik közlekedési és ipari csomópontjában 2020 elején vezették be a világ első, több mint két hónapig tartó Covid-zárlatát a tomboló koronavírus megfékezésére, miután kezdetben elbagatellizálták járványt, és elhallgattatták a lakosságot figyelmeztetni készülő egészségügyi dolgozókat.