Orbán Viktor;levél;Hegedűs Zsuzsa;tusványosi beszéd;

2022-07-29 13:47:00

Hegedűs Zsuzsa meggondolta magát Orbán Viktor bécsi nyilatkozata miatt, okafogyottnak tartja a lemondását

A miniszterelnök „a továbbiakban is számíthat a segítségére”.

Meggondolta magát Orbán Viktor bécsi nyilatkozata miatt Hegedűs Zsuzsa, aki a héten bejelentette, hogy lemond a felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízotti tisztségéről a kormányfő tusványosi, „tiszta náci” beszéde miatt – írja a Mandiner, amely hozzájutott Hegedűs leveléhez.

A miniszterelnök a csütörtöki bécsi sajtótájékoztatón azt mondta: „Az, hogy néha félreérthetően fogalmazok, az előfordul. De arra kértem a kancellár urat, hogy legyen kedves minden ezzel kapcsolatos információt kulturális kontextusba helyezni, mert Magyarországon ezek a kifejezések, mondatok és az a pozíció, amit én képviselek, az egy kulturális, civilizációs pozíció. Szeretném megismételni, hogy büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket Magyarország rasszizmussal szemben eredményként az elmúlt években elkönyvelhetett”.

Hegedűs levelében azt írja, semmi sem tudott volna neki nagyobb örömet okozni Orbán bécsi nyilatkozatánál, amelyben

„Húsz év alatt egyetlenegyszer sem volt az a benyomásom, hogy bármilyen diszkrimináció, vagy etnikai előítélet megfordulhat a fejedben” – írta. A volt miniszterelnöki megbízott állítása szerint tudja, „hogy ez a nyilvános korrigálás mibe került” Orbánnak, ezért még „annál is jobban értékeli” a lépését.

Hegedűs jelezte, hogy ezt az ATV Egyenes beszéd című műsorának csütörtök esti adásában is el fogja mondani. Ebben a szociológus azt mondta, „büszke arra, amit Orbán Bécsben mondott”, szerinte ugyanis Orbán ott visszakozott. Hegedűs úgy látja, „nemzetközi téren is ritkaság, hogy kiáll egy miniszterelnök, és korrigálja azt a mondatát, amiből »balhé« van.”

Hegedűs a levélben is leírja, hogy büszke Orbánra, illetve hozzáteszi,