határvadászok;toborzás;rendőrség;déli határ;

2022-08-01 21:50:00

Teljesülhet Orbán Viktor álma, már több mint hatezren jelentkeztek határvadásznak

A jelek szerint meglehet az a létszám, amelyről korábban a miniszterelnök beszélt. Kérdés persze, végül hányan felelnek az alkalmassági vizsgákon.

Két hete tart már a határvadászok toborzása, ez alatt több mint hatezren jelezték személyesen, levélben, a közösségi oldalakon vagy telefonon, hogy csatlakoznának a rendőrség kötelékéhez – válaszolta a Magyar Hang érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). 

A tájékoztatás szerint a jelentkezők egységcsomagokat küldhetnek be, amelyeket a Központi Határvadász Toborzóiroda kezel, a felvételi és alkalmassági vizsgálatok pedig „ütemezetten zajlanak”. A police.hu-n  elérhető feltételrendszer szerint a határvadászok alapilletménye bruttó havi 300 ezer forint, az éjszakai pótlék óránként bruttó 193 forintot, a készenléti pótlék óránként bruttó 97 forintot jelent – ezekkel, és

A határvadászokat legalább (vagyis minimum) 12 órás szolgálatra rendelhetik be, legfeljebb négy egybefüggő munkanapon keresztül, és öt-hat egybefüggő szabadnapra is számítanak a leírás szerint. Utóbbinak viszont kissé ellentmond, hogy a határvadász heti két pihenőnapra jogosult, amiből havonta két alkalom eshet szombatra-vasárnapra, vagy vasárnapra-hétfőre).

Mint lapunk korábban megírta, a kormányfő azt mondta: szeptemberre egy, a rendőrség keretein belül működő, de nem a rendőrökből és nem a katonákból álló új testület felállítását kérte, ami kizárólag a határvédelemmel fog foglalkozni. Orbán Viktor később egy rádiós szereplésén arról beszélt, 2-4 ezer határvadászt terveznek felvenni. A tanfolyam néhány hetes, ami alatt megismerkednek a különféle kényszerítőeszközökkel, de pszichológiai és fizikai alkalmassági is vár a jelentkezőkre.