korrupció;üzemanyag;Magyarország;benzin;

2022-08-09 11:46:00

Ipari méretű ügyeskedés vette kezdetét a benzinpánik miatt

Drasztikusan megemelkedett a kereslet a leszívócsövek és a benzineskannák iránt. 

Közösségi oldalakon egyre több bejegyzés tanúskodik arról, hogy a benzinárstop magánszemélyekre korlátozása trükközési hullámot indított el a lakosság körében - írja az rtl.hu. 

A jellemző módszer a következő: egy családon vagy társaságon belül az egyik, magántulajdonban lévő autót kedvezményes áron teletankolják, majd abból áttöltik az üzemanyagot a másik családtag vagy ismerős által használt céges autóba, amibe amúgy már csak piaci áron lehet benzint vásárolni. Ugyanakkor ezt a lehetőséget is szűkítik az egyes kutakon bevezetett vásárlási szigorítások. 

A portál az egyik hazai autóalkatrész-webáruházat is megkereste, tapasztaltak-e fokozott érdeklődést az üzemanyag leszívására, tárolására, mozgatására alkalmas eszközök iránt a benzinárstop augusztus eleji részleges kivezetése óta. 

- írta válaszában a Kaufer. 

Hozzátették: ilyen rövid idő alatt egyelőre nem látható, hogy ez a trend így marad-e. Az viszont látszik, hogy a cég beszállítóinak készletei erősen fogynak. Így az sem lehetetlen, hogy az egyéb kedvezőtlen tényezők miatt ezeknél a termékeknél is áremelkedés és/vagy készlethiány léphet fel a következő hetekben.

Egyébként a klasszikus, gumicsöves (olykor kerti slagos) vákuumos-leszívós megoldás nemcsak tűzveszélyes, de az egészségre is elég veszélyes: ha valaki véletlenül lenyeli a tankból leszívott benzint, számos kellemetlen tünetre számíthat, akár a szervei károsodását is kockáztatja, sőt nagyobb mennyiség esetén akár bele is halhat a mérgezésbe. Ugyanakkor ma már kényelmesebb megoldások is léteznek, például speciális benzinleszívó csövek, illetve elektromos benzinpumpák formájában.