születésnap;Semjén Zsolt;áldás;Ferenc pápa;

2022-08-10 11:53:00

Pénzért árult, bárki által megvehető pápai áldással villogott Semjén Zsolt a 60. születésnapján

Mást elvégre nem is olyan biztos, hogy kapna.

Kedden a Népszava is beszámolt arról, hogy Semjén Zsolt hatvanadik születésnapja alkalmából pápai áldást kapott a Vatikánból. A miniszterelnök-helyettes Facebook-bejegyzésében annyit kommentált ehhez, hogy „kedves meglepetés”, mellyel bár ki nem mondva, de lényegében azt sugallta, mintha annyira bensőséges viszonyban lenne Ferenc pápával, hogy a katolikus egyházfő maga küldött neki köszöntőt.

Már akkor is gyanús volt ugyanakkor egy-két dolog, például az, hogy a dokumentumon nem Ferenc pápa, hanem Konrad Krajewski bíboros aláírása szerepel, aki a Pápai Alamizsnahivatal (Elemosineria Apostolica) vezetője. A hivatal egyébként Ferenc pápa politikájában igen fontos szerepet játszik, lapunk szintén beszámolt róla, hogy a katolikus egyházfő nemrégiben dikasztériumi szintre emelte, ez a Vatikánban lényegében a minisztériumnak felel meg. Azonban funkciója nevéből is adódóan nem a diplomáciai kapcsolattartás, hanem a pápa karitatív tevékenységének koordinálása.

Ezzel összefüggésben a Magyar Hang jelezte, hogy a Semjén Zsoltnak küldött pápai áldást valójában bárki megvásárolhatja. A vatikáni alamizsnaügyi dikasztérium honlapján többféle minta közül lehet választani, ezek költsége 18 és 26 euró között van, plusz a postaköltség. Lehet kérni például keresztelőre, házasság alkalmára, házassági évfordulóra, vagy - ahogy az Semjén Zsolt esetében is történt - születésnapra. A Magyar Hang munkatársa néhány hónapja szintén rendelt egy ilyet, a szállítással együtt összesen 13 ezer forintot fizetett érte.

A Magyar Kurír 2019-ben számolt be a pápai áldásnak e lehetőségéről, kiemelve, hogy többek között magyar nyelven is elérhető. Mint írták, az ezzel kapcsolatban felmerülő költségek kizárólag az oklevél elkészítésének és postázásának az árát tartalmazzák, valamint azt a hozzájárulást, amellyel a vásárló a pápa karitatív tevékenységének támogatását segíti.

ami ezidáig teljesen rendben is van, csakhogy Semjén Zsolt vonatkozó Facebook-bejegyzése ha kimondatlanul is, de egészen mást sugallt a követőinek.

Később a miniszterelnök-helyettes legújabb Facebook-posztjában megosztott, fenti fotóból  kiderült, nem csak követőinek sugallt mást, hanem Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érseknek is, akivel láthatóan a „megvásárolt áldásnak” örülve pózolt.