kerékpár;egészségügyi ellátás;Országos Mentőszolgálat;közlemény;Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége;

Elhamarkodottnak és szakmailag megalapozatlannak tartja a kerékpáros mentőegység felállítását a mentődolgozók szövetsége

A MOMSZ szerint inkább az emberhiány csökkentése és bérrendezés tudná orvosolni a problémákat.

Elhamarkodottnak és szakmailag megalapozatlannak tartja a kerékpáros mentőegység felállítását a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) – derül ki a szakszervezet közleményéből.

Mint arról elsőként a Népszava beszámolt, kerékpáros mentőegységek felállítását tervezi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ).

Mint írják, az egyik probléma a tervezett intézkedés kapcsán, hogy ismételten elmaradt az érdekképviselettel történő konzultáció. További problémának tartják, hogy a Közép-Magyarországi Régió, benne a fővárossal az egyik legterheltebb területnek számít. 

„A mentés biztonságának érdekében az ország minden részéből egységeket kell felvezényelni már évek óta, és a vidéki irányító csoportok tucatszám fogadják a KMR-ból érkező hívásokat a humánerőforrás elégtelensége, és az ebből fakadó kapacitásbeli nehézségek miatt. A dolgozók túlterheltek. A problémát elsődlegesen a munkaerő és a megnövekedett feladatszám közti aránytalanság okozza. A kerékpáros mentőegységek mostani bevezetése nem tudja orvosolni ezen gondokat, hiszen a mentődolgozói létszám és az ellátandó feladatok száma adott, egy új típusú mentőegység bevezetése ezeken nem változtat”

– írják.

A MOMSZ megjegyzi, a mentődolgozók jelenleg is erejükön felül, a túlórakeret maximális kimerítése és önként vállalat többletmunkával tudják a mentés biztonságát fenntartani, ezért további terhelésük aggályos a létszám növelése nélkül.

„E körben elengedhetetlennek tartjuk a humánerőforrás-hiány megállítását, ennek első lépéseként a megfelelő szintű bérrendezésre van szükség, aminek következtében a mentőmunka iránti érdeklődés ismét vonzóvá tehető”

– fogalmaznak.

Hozzáteszik azonban, hogy az OMSZ által bevezetni tervezett kerékpáros egység létrehozása indokolt és jó elképzelés rendezvények, nagy látogatottságú eseményeken, valamint kiemelt forgalmú helyeken, turista és idegenforgalmi központok közelében, szezonális jelleggel. Mégis, a mentés tekintetében a terhelést csökkentő jelentős hatása nem lenne, ezért a kerékpáros egység bevezetését jelenleg elhamarkodott és szakmailag megalapozatlan döntésnek tartják.