kerékpár;egészségügyi ellátás;Országos Mentőszolgálat;közlemény;Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége;

2022-08-11 12:57:00

Elhamarkodottnak és szakmailag megalapozatlannak tartja a kerékpáros mentőegység felállítását a mentődolgozók szövetsége

A MOMSZ szerint inkább az emberhiány csökkentése és bérrendezés tudná orvosolni a problémákat.

Elhamarkodottnak és szakmailag megalapozatlannak tartja a kerékpáros mentőegység felállítását a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) – derül ki a szakszervezet közleményéből.

Mint arról elsőként a Népszava beszámolt, kerékpáros mentőegységek felállítását tervezi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ).

Mint írják, az egyik probléma a tervezett intézkedés kapcsán, hogy ismételten elmaradt az érdekképviselettel történő konzultáció. További problémának tartják, hogy a Közép-Magyarországi Régió, benne a fővárossal az egyik legterheltebb területnek számít. 

A MOMSZ megjegyzi, a mentődolgozók jelenleg is erejükön felül, a túlórakeret maximális kimerítése és önként vállalat többletmunkával tudják a mentés biztonságát fenntartani, ezért további terhelésük aggályos a létszám növelése nélkül.

Hozzáteszik azonban, hogy az OMSZ által bevezetni tervezett kerékpáros egység létrehozása indokolt és jó elképzelés rendezvények, nagy látogatottságú eseményeken, valamint kiemelt forgalmú helyeken, turista és idegenforgalmi központok közelében, szezonális jelleggel. Mégis, a mentés tekintetében a terhelést csökkentő jelentős hatása nem lenne, ezért a kerékpáros egység bevezetését jelenleg elhamarkodott és szakmailag megalapozatlan döntésnek tartják.