egészségügy;Egyesült Államok;klímavédelem;törvényjavaslat;képviselőház;Demokrata Párt;

2022-08-13 10:06:00

Az amerikai képviselőház is megszavazta a demokraták 750 milliárdos egészség- és klímaügyi törvényjavaslatát

A tervezet ezt követően Joe Biden elnökhöz kerül aláírásra.

Az amerikai képviselőház is megszavazta a demokraták 750 milliárdos egészség- és klímaügyi törvényjavaslatát, ami jelentős győzelemmel ér fel Joe Biden amerikai elnök és pártja számára – írja a CNN.

A tervezetre a 220 demokrata képviselő szavazott igennel, a 207 republikánus ellene szavazott, négy republikánus képviselő pedig nem szavazott. A javaslat ezt követően Joe Biden  elnökhöz kerül aláírásra.

Mint azt a CNN megjegyzi, a törvénytervezet elfogadása mérföldkőnek tekinthető a demokraták számára, és lehetővé teszi, hogy  a párt megvalósítsa régóta fennálló politikai célkitűzéseit a novemberi időközi választások előtt, miközben a demokraták azért küzdenek, hogy megtartsák – jelenleg szűk – többségüket a kongresszusban.

Az Inflation Reduction Actnek nevezett tervezet a legnagyobb klímaügyi beruházást jelenti az amerikai történelemben, és jelentős változtatásokat indít el az egészségügyben például azáltal, hogy először hatalmazza fel a Medicare-t a jogkörrel, hogy tárgyalja egyes vényköteles gyógyszerek áráról, továbbá három évvel meghosszabbítja a lejáró egészségügyi támogatásokat.

A jogszabály egyebek között a nagyvállalatokra kivetett 15 százalékos minimumadóval és a részvények visszavásárlására kivetett egy százalékos adóval hivatott csökkenteni a hiányt, továbbá növeli az adóhatóság behajtási képességét.

Ezenkívül több mint 700 milliárd dollárra emeli a kormányzati bevételt 10 év alatt, és több mint 430 milliárd dollárt fordít a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, illetve meghosszabbítja a lejáró egészségbiztosítási támogatásokat, az új bevétel fennmaradó részét pedig a hiány csökkentésére hivatott fordítani.