euró;forint;árfolyam;emelkedés;

Mélyrepülés: már megint 406 forintnál az euró jegyzése

A hétfői hétforintos ugrás után, ma újabb hat forintot emelkedett az euró ára, így az egészen 405,89 forintig emelkedett kedd délig a bankközi piacon. Ez napon belül 1,5 százalékos forintleértékelődés. Eközben a cseh korona 0,4 százalékkal, a lengyel złoty pedig 0,2 százalékkal gyengült.

A forint hétfői gyengülését egyértelműen a Standard&Poor’s hitelminősítő döntése indította el. A cég ugyanis magyar adósságbesorolás szintjét megtartva a kilátásokat semlegesről, negatívra módosította a magyar gazdaság előtt álló kihívások (uniós pénzek hiánya, magas gázárak, jogállami problémák) miatt. Ezt azt jelenti, hogy a következő lépés akár a magyar államadósság leminősítése is lehet.

A mai gyengülés mögött is a forint elleni spekuláció, illetve a megugró világpiaci energiaárak állnak. Az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy a forint árfolyama érzékeny a gázpiaci hírekre, magas – 90 százalékos – orosz kitettség miatt. Amint felfele ugranak az energiaárak, az a forint gyengülésében is lecsapódik.

A befektetők eközben már a második negyedéves GDP adatra várnak, amit szerda reggel publikál a KSH. Az elemzők még hat százalék feletti éves növekedést várnak, ezt nehezen fogja felülmúlni a valóság – így komoly forintérőstő hatása feltehetőleg nem lesz a GDP adatnak.

Nagy kérdés, hogy csütörtökön miként reagál a jegybank a GDP adatra és a forintgyengülésere vagyis emel-e kamatot a Magyar Nemzeti Bank, bár jelen esetben nincs garancia arra sem, hogy egy kisebb kamatemelés erősítené a forintot. A forintgyengülés mögött egyértelműen strukturális problémák állnak: az uniós pénzek hiánya, a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, jogállami problémák, magas energiaárak. Érdemi forinterősödés csak akkor várható, ha ezekre gazdasági, politikai problémákban tartós és hiteles megoldás születne, ám ezeknek semmi jele.