Magyarország;vakcina;védőoltás;Nemzeti Népegészségügyi Központ;majomhimlő ;

2022-08-16 14:41:00

Megérkezett Magyarországra a majomhimlő elleni védőoltás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint 62-re nőtt a majomhimlős esetek száma Magyarországon.

Megérkezett Magyarországra a majomhimlő elleni védőoltás; Magyarország 2560 adag vakcinát kap, amely 1280 ember oltására elegendő – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-vel.

Az oltás két dózisból áll, amelyeket egy hónapos különbséggel kell beadni – írták. A korlátozott mennyiségben elérhető oltóanyagot a leginkább veszélyeztetett kockázati csoportba tartozóknak ajánlják fel – tették hozzá.

A majomhimlő elleni vakcinák pontos felhasználásának részleteiről az NNK és a szakmai kollégium jelenleg egyeztetést folytat, ennek lezárultát követően határozzák meg az oltás felvételére vonatkozó kritériumokat, és jelölik ki az oltóhelyeket – közölték.

Az NNK tájékoztatása szerint a 31. és 32. héten, augusztus 1. és 14. között összesen újabb 20 embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést, ezzel a Magyarországon diagnosztizált esetek száma 62-re nőtt. A betegek valamennyien 23-50 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él. A fertőzött személyek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges; otthonukban tartózkodnak elkülönítve. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez – írta az NNK.