Európai Bizottság;uniós források;jogállamiság;Varga Judit;

2022-08-23 08:07:00

Az utolsó pillanatban küldte el a válaszait az Orbán-kormány az Európai Bizottságnak a jogállamisági problémák kezeléséről

Állítólag intenzív egyeztetés zajlott.

„A magyar kormány elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban” - írta Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon.

A tárcavezető állítása szerint a választ „intenzív egyeztetés” előzte meg.

Az biztos, hogy a válaszadást igencsak kicentizték, hétfő éjfélkor járt ugyanis le az egyhónapos határidő a jogállami feltételrendszerről írt legutóbbi bizottsági levél megválaszolására, Varga Judit bejegyzése pedig éjfél után kilenc perccel jelent meg a válasz elküldéséről.

Az igazságügyi miniszter azt közölte, az Orbán-kormány átfogó intézkedéscsomagot tett le az asztalra azzal a céllal, hogy az Európai  Bizottság valamennyi aggályát orvosolja. Hozzátette, „a továbbiakban is nyitottak a konstruktív párbeszédre” brüsszeli testülettel.

A tárgyalássorozat tétje természetesen az uniós források, megfelelő válasz nélkül ugyanis az Európai Bizottság kezdeményezheti az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnál, hogy a Magyarországnak járó kifizetések egy részét felfüggesszék, vagy csökkentsék a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelkezésnek megfelelően.