recesszió;háború;gazdasági növekedés;Nagy Márton;árstop;ársapka;

2022-08-31 22:25:00

Nagy Márton: Ki kell vezetni az árstopokat

A kormánytagok moszkvai gázútjait továbbra is homály fedi, a gazdaságfejlesztési miniszter az energiavészhelyzet ellenére 4-5 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számol.

Egyre drágább a fenntartásuk, ezért előbb-utóbb ki kell vezetni az ársapkákat, másnéven árstopokat – jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Szerinte ezek a kormányzati intézkedések „betöltötték a szerepüket”, ugyanis átmeneti nehézségek kezelésére valók.

A tárcavezető hozzátette, ezeket az ársapkákat azért léptették életbe, mert ársokk érte a gazdaságot, ami azonban a háborúval egyre nagyobb lett. Elismerte ugyanakkor, hogy az ergiaválság még tart és az árak egyre emelkednek. Az infláció sem tetőzött, és nem is látni az emelkedés végét. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a kormány célja mielőbb kikerülni az energiavészhelyzetből , mert a növekvő energiaárak fűtik az inflációt.

Nagy Márton annak ellenére nem árult el részleteket közelmúltbeli Moszkvai útjáról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki júniusban tárgyalt az orosz fővárosban, nem sokkal a műsor előtt bejelentette, megállapodást kötöttek a Gazprommal, a korábbi szerződéseken felüli gázmennyiségek szállításáról. A gazdaságfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy ő is gázügyben járt Molszkvában, de annak eredményére még heteket kell várni.

A politikus a kormánytagoknak szinte kötelezően előírt Brüsszel-bírálat során az uniós ársapkás elképzeléseket is kritizálta, noha a részleteket maga sem ismeri. A háborús gazdaság jeleit ő több európai országban látja, és felfestette a „az állami, kötelező fogyasztáskorlátozást jelentő intézkedések” képét, amit a „szankciós politika miatt” Brüsszelnek kell megoldania. Hozzátette, hogy Európában recesszió fenyeget, de „a magyar gazdaság nagyon erős”, sőt nálunk 4-5 százalék között lehet 2022-ben az éves növekedés.