lista;bíró;házkutatás;nyilvánosság;Donald Trump;

2022-09-02 22:24:00

Nyilvánosságra hozták a Trumpnál talált titkos iratok listáját

Bírói döntéssel nyilvánosságra hozták az FBI listáját, hogy pontosan mi volt az amerikai elnök floridai birtokán lefoglalt dobozokban.

Aileen Cannon amerikai kerületi bíró pénteken közzétette a Donald Trump floridai, Mar-a-Lago-i birtokán tartott házkutatás során az FBI lefoglalt iratokról és tárgyakról készített, az igazságügyi minisztérium által lepecsételt részletes leltárt – írja a CNN. Mint kiderült, a volt amerikai elnök ingatlanán a 18 szigorúan titkos, 54 titkos és 31 bizalmas jelzésű anyag mellett a szövetségi nyomozók több mint 11 ezer nem titkosított kormányzati dokumentumot is találtak.

Az egyik, bizalmas, titkos és szigorúan titkos minősítési azonosítókkal megjelölt dokumentumokat tartalmazó dobozban összesen 99 kivágott újságcikket, lapokat, magazinokra leltek, sőt ruhákra és ajándéktárgyakra is. Az FBI által lefoglalt dobozokban 48 „minősített” feliratú, de üres mappa volt, további 42-re pedig azt írták, hogy vissza kell küldeni a személyzeti titkárnak vagy egy katonai segédnek.

Egyes jelenlegi és korábbi titkosszolgálati tisztviselők szerint az üres mappák korábbi tartalmának szinte lehetetlen utánanézni, kideríteni, hogy mit tartalmaztak és mi lett velük, ugyanakkor azok nem bizonyítékok a jogsértésre sem.

A CNN egyik belső forrása megjegyezte, hogy az Országos Levéltár idén tavasszal arról tájékoztatta az Igazságügyi Minisztériumot, hogy a Mar-a-Lagóból januárban visszaszerzett iratok olyan minősített anyagokat tartalmaznak, amelyeket „kibontottak, összekevertek más iratokkal és egyébként nem megfelelően azonosítottak”.

Az ügyészek a felbontott nyomozócsoport helyzetjelentésében azt írták, hogy „a folyamatban lévő nyomozás előmozdítása érdekében felülvizsgálták, értékelték a lefoglalt anyagokat, és előzetes döntéseket is hoztak az esetleges további nyomozásokról. Ennek részleteit nem közölték, csak annyit, hogy a folytatódó eljárás során tanúkihallgatások is lesznek.