Tatabánya;adásvétel;gázszolgáltató;Mészáros Lőrinc;kényszerítés;

2022-09-05 10:05:00

Tatabánya meghátrált, erővel a Turulgázt is megszerezte Mészáros Lőrinc érdekeltsége

A tatabányai társaságot végül fideszes és részben egykori ellenzéki szavazatokkal passzolta át az önkormányzat a monopolhelyzetű nagy energiacégek nyomására.

Mészáros Lőrinc érdekeltségének, az Opus Tigáznak évekbe telt, hogy megszerezze a tatabányai földgázvezeték-rendszert üzemeltető Turulgáz Zrt.-t, amelybe a Tigáz még a felcsúti milliárdos, Magyarország leggazdagabb embere megjelenése előtt, 2003-ban szállt be a Mol helyére – írja a 24.hu arról a minapi városi közgyűlési döntésről, amelyet a Fidesz és néhány „átszavazó”, korábbi ellenzéki képviselő hagyott jóvá, csak a polgármester és három ellenzéki szavazott nemmel.

A lap szerint az adásvétel a gáz árát nemrég megemelő Opus Tigáz az erőfölényének és az állami MVM egy döntésének – a Turulgáznak fizetett üzemeltetési díj drasztikus csökkentésének – köszönhetően jött össze, korábban ugyanis Tatabánya évekig ellenállt a nyomásnak. Végül nem hagytak számára más lehetőséget: eladják a céget a Mészárosék által kínált olcsó áron, ami a vagyonvesztés miatt jogos kritikák alapja lehet az önkormányzattal szemben vagy tovább alkudoznak, esetleg teljesen elállnak az üzlettől, amivel azt kockáztatják, hogy a Turulgáz elveszíti piaci értékét.

A Turulgáz tulajdonát képező 200 kilométernyi csővezeték használatért a földgázellátást biztosító szolgáltató fizetett úgynevezett üzemeltetési díjat, amelyből korában 150-200 millió forint közötti bevétele, 50-100 milliós nyeresége származott. Csakhogy a céget megszerezni kívánó Opus Tigáz2020 óta rendre leszavazta az éves osztalékok kifizetését, amivel százmilliós bevételtől fosztotta meg a várost.

Az így kényszerített anyagi helyzetben az önkormányzat idén nyáron hiába hirdetett meg nyilvános pályázatot tulajdonrésze eladására, arra csak Mészáros-féle cég adott be érvényes ajánlatot. Mindez Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya ellenzéki polgármestere szerint „a piac leuralásának újabb lépcsője”.