lemondás;Szijjártó Péter;Lázár János;Paks 2;Süli János;

2022-09-07 07:37:00

Lázár és Szijjártó elküldte a selyemzsinórt, az államtitkár gyorsan le is mondott

Süli János éles bírálatokat kapott a nyilvánosság előtt.

Lemondott posztjáról Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára - derül ki a kedd este közzétett Magyar Közlönyből. Megbízatása hétfői hatállyal szűnt meg.

Süli János a paksi bővítésért felelős államtitkárként dolgozott. Ugyanezt a feladatot korábban - 2022 májusáig - tárca nélküli miniszteri poszton végezte, nem kevesebb mint havi bruttó ötmillió forintért. Az államtitkári illetmény még a nemrégiben rögzített emelés fényében is jelentősen elmarad ettől, 1 millió 974 ezer forintot keresett ezen a címen. Ráadásul az államtitkári kinevezéssel elbukott hat havi, vagyis 30 millió forintnyi búcsúpénzt, amit a miniszteri posztról való távozásával kaphatott volna - jegyezte meg korábban a 24.hu.

Persze félteni így sem kellett a megélhetését túlságosan, hiszen a képviselői alapilletménnyel és a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöki pozíciójával kiegészülve a havi összjövedelme így is meghaladta a négymillió forintot.

A lemondáshoz elképzelhető, hogy lökést jelenthetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az atv.hu-nak múlt héten nyilatkozva nyíltan bírálta az államtitkár munkáját - egyetértve Lázár Jánossal, aki szerint „ősbűn”, hogy Paks 2 még nem termel jövőre.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott:

A beruházással kapcsolatban egyébként augusztus 25-én derült ki, hogy megkapta a létesítési engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól.