Financial Times;gázár;energiaválság;

2022-09-07 16:50:00

Financial Times: Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági gázár

Eközben az irányadó tőzsdei értéknél júniusban is csaknem a tizedével drágábban kaptuk Vlagyimir Putyin Oroszországától a fűtőanyagot. 

Hosszú cikkben vizsgálta meg a tekintélyes brit lap, a Financial Times, hogyan alakulnak a rezsiszámlák az Európai Unió tagállamaiban.

Az elemzésben többek közt kitérnek arra, hogy az egykori tagország Egyesült Királyban átlagosan 30 százalékkal magasabb az áramdíj, mint más országokban, ám ennek mértéke várhatóan egész Európában emelkedni fog. Ennek oka többek közt a magas gázárak átgyűrűzése. Hangsúlyozzák, az egész kontinens energiaválságban szenved, aminek elsődleges oka az, hogy kevesebb gáz és kőolaj érkezik Oroszországból. Hazánk külön bekezdést kapott.

- fogalmaz a cikk. 

Kiemelendő, hogy lakossági gázárról van szó, Magyarország Oroszországnak jóval többet fizetünk a gázért, mint a tőzsdei ár. Lapunk a KSH adatsora alapján végzett számításai szerint februárban az oroszok magyar gáztarifája az egyazon havi tőzsdei árat 30 százalékkal még meg is haladta. Júniusban is tizedével drágábban érkezett Magyarországra az orosz gáz.