Oroszország;ENSZ BT;Hegyi-Karabah;fegyveres összecsapások;Nikol Pasinján;örmény-azeri háború;

Kiújultak a harcok Hegyi-Karabahért Azerbajdzsán és Örményország között, halálos áldozatok is vannak

Az összecsapásokért mindkét fél egymást hibáztatja.

Újabb összecsapások robbantak ki azerbajdzsáni és örmény csapatok között – írja a Reuters orosz hírügynökségek kedd hajnali jelentései nyomán, megjegyezve, ezzel a Hegyi-Karabah vitatott területéhez kapcsolódó több évtizedes ellenségeskedés újult ki ismét. A konfliktusért mindkét ország egymást hibáztatja.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint Örményország, a jereváni kormány közölte, hogy egyrészt az Oroszország vezette biztonsági tömbhöz, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul. Továbbá Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a helyzet megvitatása érdekében felhívta Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnököt, valamint Antony Blinken amerikai külügyminisztert, aki „az ellenségeskedés azonnali befejezését” sürgette. A két ország között több évtizedes a háborúskodás Hegyi-Karabah hovatartozása miatt.

Azerbajdzsán szerint az örmény erők hírszerzési tevékenységet folytattak határán, fegyvereket szállítottak a térségbe, és hétfő este „bányászati ​​műveleteket” hajtottak végre. A bakui védelmi minisztérium közölte, emiatt fegyveres tűz alá vették az örmény egységeket, amelyek emberi és katonai infrastrukturális veszteségeket szenvedtek.

Az örmény védelmi minisztérium ugyanakkor azt állítja, jelenleg is intenzív harcok vannak, s az azerbajdzsáni fél „nagyszabású provokációjára Örményország fegyveres erői arányos választ adtak”.