Azerbajdzsán;Vlagyimir Putyin;Örményország;Hegyi-Karabah;fegyveres összecsapások;

49-en haltak meg az örmény-azeri összecsapásban, Putyin beszáll a békítésbe

Mindkét fél egymást okolja, amiért kiújultak a harcok. 

„Az elnök természetesen mindent megtesz, hogy segítsen a két ország határán lévő feszültségek enyhítésében” - jelentette ki a Kreml szóvivője a Reuters szerint.

Dmitrij Peszkov mindezt azzal kapcsolatban mondta, hogy kedden hajnalban újabb összecsapások robbantak ki azerbajdzsáni és örmény csapatok között. A 49 halálos áldozatot követelő összetűzés után ismét egy újabb, totális háborútól tartanak a Szovjetunióban. Az orosz elnök szóvivője hozzátette, hogy nehéz ebben a kérdésben túlbecsülni Oroszország, s személyesen Vlagyimir Putyin szerepét. Mind Jereván, mind Baku egymást vádolja a harcok kiújulása miatt, mely a legsúlyosabb azt követően, hogy Örményország és Azerbajdzsán 2020-ban hathetes háborút vívott a vitatott Hegyi-Karabah nevű terület megszerzéséért. 

Oroszország -  amely katonai támaszpontot működtet Örményországban - 2020-ban több ezer békefenntartót küldött a térségbe a háborút lezáró megállapodás részeként, amelynek során Azerbajdzsán jelentős területi előnyökre tett szert a Hegyi-Karabakban és környékén. Törökország politikailag és katonailag támogatja Azerbajdzsánt. Mind Oroszország, mind az Egyesült Államok önmérsékletre szólított fel. „Amint azt már régóta világossá tettük, nem lehet katonai megoldást találni a konfliktusra” - fogalmazott Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki egyúttal sürgetve a katonai ellenségeskedések azonnali beszüntetését. 

Az orosz külügyminisztérium közleményében úgy fogalmazott, hogy az Örményország és Azerbajdzsán közötti konfliktust „kizárólag politikai és diplomáciai eszközökkel kell megoldani”. Örményország és Oroszország védelmi miniszterei kedd reggel tárgyaltak, és megállapodtak abban, hogy lépéseket tesznek a határon kialakult helyzet stabilizálására.

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter beszélt azeri kollégájával, Jeyhun Bajramovval, és felszólította Örményországot, hogy „hagyjon fel a provokációkkal”. Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt is fel fogja vetni az Örményország és Azerbajdzsán közötti összecsapásokat - közölte Emmanuel Macron elnök hivatala, hozzátéve, hogy Macron továbbra is arra szólítja fel mindkét felet, hogy tartsák magukat a tűzszünethez.