Lázár János;adósság;Hódmezővásárhely;Mártély;Márki-Zay Péter;Ambrus István;

2022-09-14 19:29:00

Lázár János mártélyi polgármesterré avanzsált volt sofőrje arra kéri Márki-Zay Pétert, engedje el a település 23 milliós tartozását

Ambrus István nemrégiben Lázár János közreműködésével buktatta meg a települést előtte vezető, Márki-Zay Péter szövetségesének számító Putz Anitát.

Márki-Zay Péternek címzett levelet tett közzé a Facebookon Ambrus István, Mártély nemrégiben, Lázár János hathatós közreműködése révén megválasztott polgármestere. Ebben arra kérte Hódmezővásárhely városvezetőjét, hogy engedje el Mártély Hódmezővásárhely felé meglévő 23 millió 750 ezer forintos tartozását.

A kérelmet Ambrus István azzal indokolta, hogy ez a költség hatalmas terhet ró a településre, amit állítása szerint még a helyi vállalkozások és a mártélyiak adóterheinek drasztikus megemelésével sem tudják kigazdálkodni. Felidézi, a falunak ezen felül közel 16 millió forintos tartozása halmozódott fel az elmúlt években, e tekintetben történtek pozitív előrelépések, de még mindig nem elégséges a helyzet ahhoz, hogy elkerüljék a csődöt.

Ambrus István szerint Hódmezővásárhely ezzel szemben jó gazdasági helyzetben van, a város költségvetésének nem jelentene akadályt a némileg kevesebb mint 24 millió forint, a mártélyiaknak viszont - mint fogalmazott - élet-halál kérdése. „Kérem, nyújtson segítő kezet a mártélyiaknak, nyissunk új fejezetet Hódmezővásárhely és Mártély együttműködésében” - írta a polgármester.

Mint ismert, az augusztus 7-én megtartott időközi választásra azért került sor, mert április végén a helyi képviselő-testület feloszlatta magát. Már akkor is Lázár Jánost lehetett sejteni a háttérben, ugyanis a testületben arra panaszkodtak, hogy azért nem kapnak állami támogatásokat, mert Putz Anita akkori polgármester korábban Márki-Zay Pétert támogatta.

Ambrus Istvánról korábban a HódPress derítette ki, hogy Lázár János sofőrjeként tevékenykedett. Így valószínűleg bizalmas kapcsolatba tudott kerülni a miniszterrel, ennek megfelelően a kampányidőszakban Lázár János buzgón neki is állt Putz Anitát pocskondiázni a sajtóban. A települést gyakorlatilag megfenyegette: leszögezte, kizárólag abban az esetben kap Mártély állami támogatást, ha a helyiek Ambrus Istvánra szavaznak. Az intenzív hatalmi nyomás a jelek szerint célt ért, ugyanis az érvényesen szavazók közül a függetlenként, de a Fidesz-KDNP támogatásával induló Ambrus Istvánra 407-en, a települést 2019 óta irányító, szintén független Putz Anitára pedig 199-en voksoltak.