Azerbajdzsán;tűzszünet;Örményország;

Tűzszünetet kötött Azerbajdzsán és Örményország

Moszkvai közlések szerint mindez orosz diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhető. 

Örményország arról tájékoztatott, tűzszünetet kötöttek Azerbajdzsánnal - írja a Reuters egy magas rangú örmény tisztviselő szerda éjszakai nyilatkozatára hivatkozva.

Mint korábban lapunk is beszámolt róla, közel ötvenen veszítették életüket azt követően, hogy az utóbbi napokban ismét kiújultak az összecsapások a vitatott státusú Hegyi-Karabahban. Baku egyelőre nem erősítette meg az értesülést. Örményország védelmi minisztériuma korábban azt közölte, hogy a határ menti területeken megszűnt a lövöldözés. Mindkét fél egymást okolta az eszkalációért, mely a két ország 2020-as háborúja óta az egyik legtöbb áldozatot követelő összetűzése volt.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök korábban azt mondta a parlamentnek, hogy 105 örmény katona esett el, Azerbajdzsán a harcok első napján 50 katonai halottról számolt be. Egyik közlést sem lehet megerősíteni. Az orosz felsőház egyik vezető képviselője a RIA hírügynökségnek elmondta, hogy a tűzszünet nagyrészt orosz diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően jött létre. Pasinján egyébként egyeztetett a kérdésben Vlagyimir Putyinnal is. Az orosz elnök nyugalomra szólított fel, csakúgy, mint más országok, köztük az Egyesült Államok. A kormányfő azt közölte, országa a Moszkva vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (CSTO) fordult, hogy segítsen helyreállítani területi integritását. 

Örményország és Azerbajdzsán évtizedek óta harcol Hegyi-Karabahért. amelyet Azerbajdzsán részeként ismernek el, miközben nagyszámú örmény lakosság él benne. A harcok először a szovjet uralom vége felé robbantak ki, és az örmény erők az 1990-es évek elején nagy területeket vettek ellenőrzésük alá térségben. Azerbajdzsán Törökország támogatásával 2020-ban hat hét alatt nagyrészt visszafoglalta ezeket a területeket. A kisebb-nagyobb összecsapások annak ellenére rendszeresek, hogy a két ország vezetője egy átfogó békemegállapodást szeretett volna tető alá hozni az utóbbi időszakban.