Brüsszel;Navracsics Tibor;uniós források;

2022-09-16 17:11:00

Navracsics: hiba volt elhagyni az Európai Néppártot

Így senki sem képviseli a magyar érdekeket. 

A korrupcióellenes hatóság felállításán túl Magyarország további reformokra is kész, hogy enyhítse az Európai Unió aggodalmait Magyarországgal kapcsolatban - mondta el a Financial Times-nak nyilatkozva a területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. 

„Mindenre nyitottak vagyunk” - hangoztatta Navracsics Tibor. Jelezte, már ebben a hónapban elfogadhatják a közbeszerzések nagyobb átláthatóságát garantáló törvényt. Az új korrupcióellenes testület ötletét pedig annak bizonyítékának tartja, hogy a magyar kormány valóban komolyan gondolja ígéretét.

Hozzátette, ebben az elképzelésben konszenzus van az Európai Bizottsággal. Egyúttal érthetőnek nevezte a felek közti bizalomhiányt, valamint azt, hogy a Bizottság szeretné ellenőrizni a pénzek elköltésének folyamatát. Reményét fejezte ki aziránt is, hogy Magyarországnak novemberig sikerül megegyeznie Brüsszellel a helyreállítási keret felszabadításáról. 

- fogalmazott Navracsics Tibor. Az Európai Parlament jelentésével kapcsolatban azt mondta, ez is azt bizonyítja, hiba volt a Fidesznek elhagynia a Néppártot, mivel nincs olyan jelentős politikai csoportosulás, amelyik hajlandó lenne „vállalni a magyar álláspontok képviseletét, akár szolidaritásból, akár önérdekből”. 

Mint lapunk is beszámolt róla, vasárnap dönt az Európai Bizottság (EB) a Magyarországgal szemben elindított jogállamisági eljárás folytatásáról. Az uniós testület várhatóan pénzügyi szankciót javasol majd, amiért a kormány nem adott megfelelő válaszokat az uniós támogatásokkal elkövetett korrupcióval kapcsolatos aggodalmaira.