energia;Karácsony Gergely;egyeztetés;közvilágítás;ársapka;

2022-09-16 19:38:00

Karácsony: Nincs olyan verzió, hogy pár önkormányzat majd csődbe megy, és az élet megy tovább

A főpolgármester szerint a kormánynak kell lépnie az elszabadult árak, az infláció az energia- és gazdasági válság miatt, hogy elkerüljék az önkormányzatok, egyben az ország csődjét.

Budapest teljes éves adóbevétele nagyjából 170 milliárd forint; ebből kellene kigazdálkodnunk a több, mint 13-szorosára nőtt közvilágítási számlát, fizetnünk a közösségi közlekedést, karbantartani és felújítani a parkjainkat, útjainkat, a csatornákat, elvinni a szemetet, élhetőbbé tenni a várost – sorolta Facebook-oldalán Karácsony Gergely a nehézségeket. A főpolgármester a „villanyszámlán” akadt ki leginkább, ugyanis míg a közvilágításért idén 4 milliárd forintot kellett fizetniük, egy 2023-ra vonatkozó árajánlatban szerint jövőre 55 milliárdot,

Budapest vezetője szerint ugyanakkor a tomboló infláció, az energia- és gazdasági válság, az elszabadult árak minden települést, mindannyiunkat érintenek; a kormánynak be kell avatkoznia. Hozzátette, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) éppen ezért kezdeményezte a „nemzeti energiacsúcs” azonnali összehívását és az önkormányzatok energiabeszerzéseire a 2022-23-as fűtési szezon végéig „ársapka” bevezetését.

– hangsúlyozta Karácsony Gergely.