Kirgizisztán;Tádzsikisztán;határvillongások;

Közel harminc halálos áldozata van a kirgiz-tádzsik határvillongásnak

Mindkét fél egymást okolja az erőszak elszabadulása miatt. 

Közel 30 ember halálát és több tucatnyi sebesültet jelentettek a kirgizisztáni-tádzsikisztáni határon történt összecsapásokban - írja a BBC. 

A két állam között - amelynek határa a Szovjetunió összeomlása óta vitatott - rendszeresen fellángolnak a harcok. A hét elején kezdődött újabb összecsapások pénteken folytatódtak, annak ellenére, hogy a két ország tűzszünetet kötött. Mindkét fél a másikat vádolja az erőszak fellángolása miatt, valamint a tűzszünet megszegésével. A kirgiz egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint 24 ember vesztette életét, Korábbi jelentések szerint Tádzsikisztánban legalább három ember halt meg. 

A Vöröskereszt regionális szervezete arról számolt be, hogy 20 ezer ember menekült el, hogy elkerüljék az erőszakot.

Legutóbb 2021-ben került sor hasonló incidensre, akkor 50 ember veszítette életét. Kirgiz határőrök azzal vádolták Tádzsikisztánt, hogy állásokat foglaltak el a határ nem kijelölt részén, míg Tádzsikisztán szerint a kirgiz határőrök előzmény nélkül nyitottak tüzet. A két országnak közel 1000 kilométeres közös határa van, melynek több mint egyharmada vitatott. Moszkva mindkettőjükkel szoros kapcsolatot ápol, s felajánlotta segítségét a közvetítésben, egyúttal sürgős intézkedéseket sürgetett a helyzet megfékezése érdekében. Noha pénteken helyi idő szerint délután négy órától tűzszünet lépett életbe, Kirgizisztán később azt állította, hogy több falu is tűz alá került, valamint tankok és páncélozott harckocsik bevetésével vádolta meg szomszédját. Tádzsikisztán hasonlókép reagált. Ők arról számoltak be, hogy a kirgiz erők nehézfegyverekkel lőttek egy előőrsöt és hét települést..

Nem ez az egyetlen határvillongás, mely az utóbbi napokban a volt Szovjetunió területén tapasztalható volt. Mint lapunk korábban beszámolt róla, Örményország és Azerbajdzsán határán is kisebb harcok robbantak ki, melynek során ötven ember veszítette életét.