infláció;drágulás;Eurostat;kenyér;élelmiszerárak;

Magyarországon drágult legjobban a kenyér egész Európában

A kormány pedig lényegében mindezt tétlenül figyeli. 

Európában 2022 augusztusában átlagosan 18 százalékkal kellett többet adni a kenyérért, mint 2021 augusztusában - derül ki az Eurostat közléséből.

Összehasonlításképp: 2020 augusztusa és 2021 augusztus közti időszakban ennek értéke három százalék volt. A legnagyobb drágulást Magyarországon mutatták ki: ez 66 százalék volt. Utánunk a sorban jön Litvánia 33 százalékkal, valamint Észtország és Szlovákia. Mindkét helyen 32 százalék volt az árnövekedés mértéke. A legkevésbé Franciaországban (8 százalék), valamint Hollandiában és Luxemburgban (10 százalék) érezhető a drágulás.

A szervezet megjegyzi, a kenyér árának emelkedése elsősorban Oroszország ukrajnai inváziója miatt alakult így, mely jelentősen megzavarta a globális piacokat, tekintve, hogy a két ország a gabona, búza vagy éppen kukorica jelentős exportőrének számított..

Szintén közrejátszik a magyar árak alakulásában, hogy a kormány de facto letett az infláció kordában tartásáról, s kommunikációjában igyekszik mindent rátolni a szankciókra, valamint a háborúra. Mint lapunk is beszámolt róla, a jegybank szerint az idén már nem áll meg az áremelkedés, sőt, a tetőzés 2023-ra fog tolódni.