Oroszország;Szijjártó Péter;diplomácia;szankciók;ENSZ közgyűlés;

2022-09-20 13:41:00

Az Oroszország elleni újabb szankciók ellen ágált Szjjártó New Yorkban

„Európa jobban szenved az ukrajnai háborúra kivetett korlátozásoktól mint Oroszország” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint „a világ többi részén már kialakult az a kép, miszerint magánál a háborúnál súlyosabbak a szankciók hatásai”.

„Európa jobban szenved az ukrajnai háborúra válaszul kivetett korlátozásoktól mint Oroszország, ezért el kell felejteni a nyolcadik szankciós csomagot, az ugyanis csak tovább mélyítené a nehézségeket” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Közgyűlés magas szintű hetén, New Yorkban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Európai Unió hagyományos informális külügyi tanácsülését követően kiemelte: mára a büntetőintézkedésekről "minden kétséget kizáróan kiderült, hogy azok sokkal fájdalmasabbak" Európának mint Oroszországnak, hiszen a szankciók nyomán elszabadult az infláció, egekbe szöktek a rezsiköltségek a kontinensen.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy

"Szeretjük, nem szeretjük Európában, ez a gondolkodás már kialakult a világ Európán kívüli részének döntő többségében" – fogalmazott.

"Az Európai Unió végre fejezze be a nyolcadik szankciós csomag emlegetését, fejezze be minden olyan intézkedés kilátásba helyezését, amely az energiaellátási válságot még mélyíti, még súlyosbítja" – jelentette ki a tárcavezető, aki hozzátette: jól látható, hogy már önmagában az növeli árakat, amikor szóba kerülnek az esetleges újabb energiaszankciók. Ráadásul jön a tél, egyre súlyosabbak lesznek az ellátási kihívások, ezért fontos lenne abbahagyni az olyan intézkedések emlegetését, amelyek tovább mélyítenék a válságot – vélekedett.

Kifejtette: EU-s kollégái most is arról beszéltek, hogy miként lehetne küzdeni ez ellen a kép ellen, de ez "időpocsékolás", ehelyett az ENSZ e heti közgyűlését inkább a béketeremtésre kellene felhasználni.

A miniszter érintette az Ukrajna és egyben Európa legnagyobb atomerőművének számító Zaporizzsja Atomerőmű helyzetét is, fontosnak nevezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) törekvéseinek támogatását, továbbá a reaktorok minél előbbi biztonságba helyezését, amihez szerinte arra lenne szükség, hogy minél hamarabb beszüntessék a harcokat a térségben.