Oroszország;Vlagyimir Putyin;pánik;bejelentés;mozgósítás;jegyárak;légi járatok;orosz-ukrán háború;

Kapkodják a repülőjegyeket, menekülnek az orosz férfiak Vlagyimir Putyin bejelentése után

A repülőjegyek árai az egekbe szöktek. Lettország már közölte, hogy biztonsági okokból nem fog menedéket nyújtani a mozgósítás elől menekülőknek.

Kapkodják a repülőjegyeket Moszkvában Putyin részleges mozgósításról szóló bejelentése után – írja a Sky News.

A Moszkvából induló légi járatokra szóló jegyek árai az egekbe szöktek, más járatoknál teljesen elfogytak a jegyek Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a részleges mozgósításról szóló bejelentése nyomán, amelynek értelmében behívják a tartalékosokat. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elmondása szerint ez körülbelül 300 ezer fő.

A Sky News a jelenséggel kapcsolatban megosztotta az elsősorban Oroszországgal és Belarusszal foglalkozó Konrad Muzyka független védelmi elemző éjfél után nem sokkal közzétett Twitter-bejegyzését. Eszerint a keddi járatra (erre a napra várták eredetileg Putyin bejelentését) már több mint 80 ezer rubel (több mint 534 ezer forint) volt egy jegy a Moszkva-Isztambul járatra, a következő napokon induló járatokra pedig még lehetett jegyet venni.

Mintegy hét órával később, szerda reggel, Putyin bejelentése után már az összes jegyet eladták a szerdai napra, a többi napra szóló jegy ára pedig az egekbe szökött.

Mindössze fél órával később pedig a Turkish Airlines török légitársaság honlapján az volt látható, hogy se a csütörtöki, se a pénteki napon induló járatokra nem maradt már jegy. A többi nap induló járatok jegyeinek árai pedig tovább nőttek.

Hasonló jelenség volt megfigyelhető a Moszkvából Belgrádba tartó járatok esetében is.

A Sky Newsnak Muzyka azt mondta, meggyőződése, hogy a bejelentés szerepet játszik ebben. – A mozgósítás teljesen új dinamikát vezet be az orosz társadalomba. Számos férfi akarja majd elhagyni a lehető leghamarabb az országot, hogy ne küldjék Ukrajnába – fogalmazott. Szerinte az, hogy minden jegyet eladtak a Törökországba tartó járatoknál, csak megerősíti ezt.

Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszter később egy Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy országa – amely uniós tagállamként Oroszországgal határos – biztonsági okokból nem fog menedéket nyújtani a mozgósítás elől menekülőknek.