gázár;gázáremelés;rezsi;rezsicsökkentés;rezsiemelés;

Szombattól ismét nő az átlag felett fogyasztók gázdíja

Mintegy 3 százalékkal újfent emelkedik a fűtőanyag lakossági díja. Köbméterben számolva a tarifa mértéke és a megemelt díj határa is nagyban függ a helyi fűtőértéktől.

Október 1-től megajoule-onként (MJ) közel 3 százalékkal 22 forintra nő a legalább évi 1729 köbméter feletti lakossági fogyasztás gázdíja – hívja fel a figyelmet a gázszolgáltatást végző, állami MVM. Számításunk szerint ez az ország leggyengébb, köbméterenként 28,6 MJ-s fűtőértéke mellett köbméterenként – az eddigi 747 forint után - 767 forint lesz. Az ország jó részén érvényes, köbméterenként 34,87 MJ-s fűtőérték mellett a köbméterenkénti díj számításunk szerint a jelenlegi, köbméterenként 614 forintról 631 forintra emelkedik. A tarifaugrás pontos határa is a fűtőértéktől függ.

Az MVM-közlésben szereplő, évi 63645 MJ extrém magas, köbméterenként 36,8 MJ-s fűtőérték mellett felel meg a közlésekben szereplő 1729 köbméternek. Az átlagosnak tekinthető, 34,87-es fűtőértékkel számolva a váltás határa viszont már évi 1825 köbméterre nő. A legalacsonyabb, köbméterenként 28,6 MJ-s fűtőérték esetén a tarifa viszont csak évi 2219 köbméter felett vált. A határérték alatt a köbméterenkénti, „rezsicsökkentett” díj változatlanul 99,9-104,6 forint. A tarifamódosítás kapcsán az MVM október első két hetében háztartási ügyfelei számára ismét rendkívüli diktálási lehetőséget biztosít.

Tegnap – a korábbiakhoz képest némi késéssel – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal frissítette az augusztusi adatokkal az európai fővárosok energiaár-összehasonlító adatbázisát. Ebben – tekintettel az elmúlt hónap elsejétől érvénybe lépett lakossági tarifaemelésre – külön feltüntetnek egy, a megnövelt díj határát 20 százalékkal meghaladó fogyasztású budapesti háztartásra vonatkozó helyezést is. Így például, bár a vásárlóerőhöz viszonyított hazai gáztarifa-érték a felmérésben szereplő 26 augusztusban változatlanul a legkedvezőbb, a budapesti háztartások pénztárcáját 20 százaléknyi emelt tarifa már a belgrádiakénál, a pozsonyiakénál, a zágrábiakénál és a luxembourgiakénál is jobban terheli.

A tényszerű budapesti gázdíj szintén a legalacsonyabb maradt, 20 százaléknyi emelt tarifa esetében viszont Belgrád már beelőz. A vásárlóerő szerinti áramár-mutató 29 fővárosból újfent a harmadik legalacsonyabb. A 20 százaléknyi emelt budapesti áramtarifához viszonyítva ugyanakkor a luxembourgiak már kedvezőbb helyzetűek. Az áram tényszerű szintje Belgrád után változatlanul a második. De ötödnyi emelt tarifa sem körözi le a rá következő Vallettát.