önkormányzat;Szentendre;gázáremelés;MVM Zrt.;

2022-09-30 07:55:00

Új tarifát adott az MVM, már csak tízszer kerül többe a gáz Szentendrének

Korábban az előző évhez képest 26-szoros árat ajánlott az állami gázszolgáltató a szentendrei önkormányzatnak. 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a közbeszerzési ajánlatban adott 17,5-szeres után közel 26-szoros árat állapított meg a szolgáltató a gázért a tavalyihoz képest a szentendrei önkormányzatnak, ha az állami tulajdonú villamosművek (MVM) úgynevezett basic csomagjába kerülne. 

Ezt korrigálta tegnap az MVM - írja a szentendre.hu.

A következő gázévre várható átlag egységár így – a tavalyi 103 helyett – 1015,87 Ft/köbméter, amely a molekuladíjat (945,25 Ft/köbméter), kapacitásdíjat (55,8 Ft/köbméter) valamint a forgalmi díjat (14,82 Ft/köbméter) foglalja magában. Tehát az előző évhez képest már „csak” tízszeres az emelkedés. A tájékoztatás ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ez az ár tájékoztató jellegű, a a jövőbeni jegyzés- és devizaárfolyamok szerint változik.

Szentendre polgármestere szerint a gázár számítási metódusának teljes újragondolására van szükség, ugyanakkor üdvözölte, hogy az állami gázszolgáltató korrigálta az árat. Fülöp Zsolt ugyanakkor azt reméli, hogy ad hoc megoldások helyett sikerül elérni a világpiaci gázárak alakulását korrekten követő, az önkormányzatok, a lakosság és a vállalkozások számára egyaránt kiszámítható árképzést, hogy a felelős gazdálkodás feltételeit a magyar kormány is biztosítja. Ennek érdekében a Magyar Önkormányzatok Szövetségével együtt nemzeti energiacsúcs összehívását szorgalmazza.