kampány;Orbán Viktor;elnökválasztás;Brazília;Jair Bolsonaro;

Orbán Viktor: Nagyon kevés olyan kiemelkedő vezetőt láttam, mint az önök elnöke, Jair Bolsonaro elnök úr

A magyar miniszterelnök is beszállt a populista brazil elnök választási kampányába a Twitteren.

Jair Bolsonaro jelenlegi brazil elnöknek kampányolt Orbán Viktor abban a videóban, amit a 2019 óta hivatalban lévő populista politikus szombaton osztott meg Twitterén – szúrta ki a 444. A felvételen a magyar miniszterelnök enyhén szólva szinte az egekig magasztalta Bolsonarót, aki egy héttel az orosz-ukrán háború kezdete előtt járt Budapesten, ahova éppen Moszkvából, Vlagyimir Putyintól érkezett hozzánk.

Az akkori szívélyes találkozó, és a nyáron még meghittebb, Novák Katalin köztársasági elnökkel Brazíliában zajlott államfői tárgyalások folyományaként a kormányfő nem fukarkodott a dicsérő, bókoló szavakkal, amelyekkel a brazil néphez fordult: 

Kedves brazil barátaim, önök fontos választásra készülnek! Több mint 30 éve szolgálom hazámat, itt Európában. Sok vezetővel találkoztam, de nagyon kevés olyan kiemelkedő vezetőt láttam, mint az önök elnöke, Bolsonaro elnök úr. Örülök, hogy dolgozhattam vele, nagy megtiszteltetés volt együtt dolgozni vele, megfigyelni és megtanulni, ahogyan csökkentette az adókat, stabilizálta a gazdaságot, visszaszorította a bűnözési rátát, és Brazília számára egy fényesebb jövőt készített elő.

Brazíliában vasárnap tartják az elnökválasztást, a populista Bolsonaro legnagyobb ellenfele a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva. Erre is utalhatott a miniszterelnök az általa az elmúlt években használt „szitokszavakkal” vegyítve:

Azt kívánom, hogy folytathassa a munkáját, és önök Brazíliában mindannyian élvezhessék ennek áldását. Olyan elnökről beszélünk, aki a progresszív, liberális világuralom mellett is elég bátor volt ahhoz, hogy Brazíliát helyezze mindenek elé és a Jóistent mindannyiunk fölé. Sok sikert kívánok önöknek! Go Bolsonaro!

A Népszava is beszámolt a brazil elnök február 17-i budapesti látogatásáról, amikor Orbán Viktorral közösen tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az elnök Brazília „kis nagytestvérének” nevezte Magyarországot, tekintettel a területi különbségekre, valamint arra, hogy partnere milyen eredményeket ért el a közös érdekek képviseletében. Novák Katalin júliusban járt Brazíliában, ahol egyenesen arról beszélt, hogy ő és a brazil elnök, Jair Bolsonaro a béke követe.