Szerbia;NATO;Orbán Viktor;Egyesült Államok;Aleksandar Vucic;

2022-10-08 16:27:00

Aleksandar Vučić szerint az amerikaiak 1999-ben azt akarták, hogy Magyarország támadja meg Jugoszláviát, de Orbán Viktor nemet mondott

„Ezt nem tudták? Orbán Viktor erősítette meg nekem” – mondta a szerb elnök.

1999-ben Magyarországnak szárazföldi úton meg kellett volna támadnia Szerbiát, az első miniszterelnöki ciklusát töltő Orbán Viktor volt az, aki akadályozta mindezt - jelentette ki egy szombati sajtótájékoztatóján a szerb elnök.

Mint a Politika című szerb napilap cikkérera hivatkozva a Magyar Nemzet megírta, ekkor a NATO bombázta Jugoszláviát, és az USA azt követelte a magyar féltől, hogy támadja meg az országot. 

- mondta el Aleksandar Vučić. A magyar miniszterelnök elutasította Bill Clinton akkori amerikai elnök kérését, Gerhard Schröder volt német kancellár pedig segített neki az amerikai nyomás enyhítésében. Később Orbán Viktor az Egyesült Királyságban felkereste Margaret Thatchert, a volt  brit miniszterelnök (aki 1990-ig töltötte be a tisztséget) pedig nehezményezte, hogy elutasította a Jugoszlávia megtámadásáról szóló követelést, mert így több brit katona fogja életét veszteni – mesélte a szerb elnök, aki szerint mindezt Orbán Viktor engedélyével tárja a nyilvánosság elé. Egyúttal megjegyezte, Magyarország őszinte barátja Szerbiának.

A NATO 1999. március 24. és június 10. között hajtott mért légicsapásokat az akkori Jugoszlávia területén fekvő célpontok ellen a koszovói háború, illetve az albánok körében végzett etnikai tisztogatások miatt. Orbán Viktor fél évvel korábban, 1998. október 8-án tett látogatást a Fehér Házban Bill Clintonnál.