Németország;Magyarország;Orbán Viktor;látogatás;

Orbán Viktor: Olaf Scholzcal jól lehetett beszélgetni, hogy nem értem el semmit, az egy másik dolog

Ha német lenne, ő egy kicsit óvatosabb lenne.

Orbán Viktor először jár hivatalos berlini úton azóta, hogy Oalf Scholzot 2021 decemberében beiktatták, a látogatása második napján pedig eleget tett a Berliner Zeitung, illetve a konzervatív folyóirat, a Cicero meghívásának, és egy pódiumbeszélgetésen részletezte az elképzeléseit az Európai Unióról, az orosz-ukrán háborúról, illetve a magyar-német viszonyról is.

Utóbbi azért figyelemre méltó, mert a két politikus nem állt ki közös sajtótájékoztatón a nyilvánosság elé a hétfői találkozójuk után. Orbán Viktor most elárulta, körülbelül két órán keresztül tárgyalhatott a német kancellárral, szerinte Olaf Scholzcal jól lehetett beszélgetni, ő egy, a dolgokat gyorsan és szélesen megértő ember, jó átlátja a történeti perspektívákat, gazdaságról és politikáról is jó volt beszélgetni. 

„Hogy nem értem el semmit, az egy másik dolog”

– fűzte hozzá nevetve.

A kiindulópont szerinte könnyű, a német-magyar barátság speciális dolog, „rossz és jó dolgokat is” csináltunk együtt, ezért a németekkel szemben semmilyen negatív kulturális előítélet nincs Magyarországon. Szerinte azért van „hatezer német cég” Magyarországon, mert hazánkban jó németnek lenni. Mint mondta, a hétfői találkozón toleráns hozzáállást ajánlott Olaf Scholznak a migrációt elutasító, a multikulturalizmust ellenző és a tradicionális családkoncepció mellett kitartó magyar állásponttal kapcsolatban. Angela Merkel előző kancellár ezt az ajánlatot szerinte rendre elutasította, Olaf Scholz most meghallgatta, bár nem mondott rá sem igent, sem nemet.

Ha német lennék, én egy kicsit óvatosabb lennék, mint a német külpolitika jelenleg – kockáztatta meg a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy felvetették az egyhangúsági szabály megváltoztatását az Európai Unióban. Szerinte ebből az látszik, hogy a németek maguk akarják eldönteni az uniós külpolitikát, mivel „ránehezedik” az európai együttműködésre. Orbán Viktor mindenesetre azt reméli, hogy további előrelépést hoz majd a két év múlva esedékes újabb hivatalos berlini látogatása, amikor egyébként Magyarország fogja ellátni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.