választás;Brazília;vereség;Luiz Inácio Lula da Silva;Jair Bolsonaro;

2022-10-31 21:51:00

Jair Bolsonaro hallgat, pedig mindenki tűkön ülve várja, hogy vajon elismeri-e a vereségét

Korábban utalt rá, hogy esetleg nem fogadja el a választások eredményét, ha nem ő nyer.

Több mint 17 órával azt követően, hogy a brazíliai elnökválasztást hivatalosan is Luíz Inácio Lula da Silva nyerte meg, ellenfele, a populista Jair Bolsonaro még mindig nem ismerte el a vereségét - írja a BBC.

A portál szerint a regnáló elnök hallgatásából arra lehet következtetni, nem biztos, hogy elfogadja az egyébként meglehetősen szoros kimenetelű választás eredményét. Korábban például nem igazolt kételyeket fogalmazott meg a szavazási rendszerrel kapcsolatban és olyan állítást is tett,

Az elnökhöz közel álló források szerint Jair Bolsonaro állítólag „elaludt” a választás éjszakáján az elnöki palotában. Reggel az elnöki tanácsadóját és alelnökjelöltjét látták bemenni a palotába, de egyelőre nem tudni, hogy találkoztak-e vele. Az elnök mindenesetre azóta biztos nem alszik, látták ugyanis elhagyni a palotát, ahonnan abba az épületbe ment, ahol a hivatalos irodája is található. A brazil sajtó szerint bár mindent előkészítettek az elnöki sajtótájékoztatóhoz, továbbra sem tudni, hogy egyáltalán megtartják-e azt.

Jair Bolsonaro vereségét ennek ellenére több közeli szövetségese már elismerte, és eddig nemzetközileg sem fogalmazódtak meg kételyek, az Egyesült Államok, Oroszország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és India részéről például egyaránt gratuláltak Lula da Silvának.