Oroszország;Magyarország;orosz kémek;

2022-11-01 21:20:00

Egyre több Magyarországon az orosz diplomata, többségük vélhetően a hírszerzésnek dolgozik

Ameddig az ukrajnai invázió miatt a legtöbb uniós ország inkább kiutasít, addig az Orbán-kormány egyetlen hasonló lépést sem tett. 

Egyre több az orosz diplomata Magyarországon. Egy év alatt csaknem egyharmadával, 30 százalékkal nőtt a számuk, miközben az Ukrajna ellen indított invázió miatt az uniós országok többsége egyre gyakrabban utasít ki orosz diplomatákat – derült ki Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírójának adatgyűjtéséből, amelyről az RTL Híradó számolt be.

Mindez akkor történik, amikor az Európai Unió más országaiban egyre kevesebben vannak, mert az Ukrajna ellen indított invázió miatt folyamatosan kiutasítják őket. Tavaly november végén 46 orosz diplomata szolgált Magyarországon, a számuk több lépcsőben idén október végéig 62-re emelkedett. Ehhez képest Panyi Szabolcs adatgyűjtése alapján például Londonban 35, Varsóban 20, Pozsonyban pedig 15 orosz diplomata van. Mindezt annak fényében érdemes néznünk, hogy többségük nyilvános küldetésük mellett alighanem hírszerzési tevékenységet is végez. 

- jelentette ki Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő, korábbi katonai hírszerző. 

A Political Capital igazgatója pedig arról beszélt, a nemzetközi tapasztalatok szerint az orosz diplomaták egy része igyekszik befolyásolni az adott ország politikai légkörét. „Görögországban például ezek a diplomaták azon dolgoztak, hogy az Észak-Macedónia és Görögország közötti névvitában megpróbálják a szélsőségesebb irányba és a megegyezés ellenében eltolni a politikai légkört. Vagy Szerbiában azért utasítottak ki orosz diplomatákat, mert felmerült a gyanú, hogy Milo Đukanović montenegrói elnök elleni merényletben szerepük lehet” – magyarázta Krekó Péter.

A téma az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén is terítékre fog kerülni, mivel a testület jobbikos elnöke jelezte, mindenképpen rákérdez a szolgálatoknál az ügyre. Sas Zoltán hozzátette, ha egy ellenérdekelt ország növeli hírszerző kapacitásait, azzal mindenképpen érdemben kell foglalkozni. 

Az Orbán-kormány a jelek szerint nem aggódja túl a dolgot. A csatorna érdeklődésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt írta, minden esetben a küldő ország szuverén joga a diplomaták számának meghatározása. Ráadásul Magyarországon valamennyien átestnek a „szükséges nemzetbiztonsági vizsgálatokon”, amit a magyar hatóságok „a legnagyobb alapossággal és körültekintéssel” végeznek el.