vita;ATV;Fürjes Balázs;Baranyi Krisztina;Pesti Srácok;

2022-11-09 09:02:00

Baranyi Krisztina a Pesti TV felvételével magyarázta el, miért nem áll szóba a propagandasajtóval

A ferencvárosi polgármester megválasztásáról a kormánypárti sajtótermék propagandistáinak a kecskedugás jutott eszébe.

Rendezett egy vitát az ATV Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára között, miután a két politikus hosszas üzengetésbe kezdett azt követően, hogy a kerületvezető az ATV Start című műsorában nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok propagandistájának kérdéseire.

A vita elején Fürjes Balázs közölte, egyetért Baranyi Krisztinával abban, hogy a politikusokat is megilleti a hallgatás joga, azonban a sajtóorgánumok „zsűrizése” szerinte már nem fér bele. 

A műsorvezető, Szöllősi Györgyi felvetette, hogy Orbán Viktor hosszú ideje nem hajlandó semmilyen kormánykritikus sajtóorgánumnak interjút adni, sőt, másik oldalon Gyurcsány Ferenc sem hajlandó interjút adni, például a Telexnek. „Orbán Viktornál gyakrabban és mélyebben tájékoztatást saját és kormánya tevékenységéről a sajtónak politikus nem ad és Orbán Viktornál gyakrabban nyílt, közvetlen éles politikai vitákba nem megy bele politikus Magyarországon” - állította válaszul Fürjes, amit azzal igyekezett alátámasztani, hogy a kormányfő évente egyszer vagy kétszer megtart egy háromórás sajtótájékoztatót, illetve, hogy az ellenzékkel pedig három hetente vitázik a parlamentben.

Fürjes úgy vélte, nem jó út, ha akár bal- akár jobboldali politikusok mondják meg, ki és mi számít „valódi sajtónak”. Baranyi Krisztina ezt követően saját eszközén lejátszott egy felvételt a bebukott Pesti TV Politikai Hobbista című műsorából (Szöllősi jelezte, hogy annak obszcén tartalma miatt ők nem akarták bejátszani és elhatárolódnak tőle), ahol Jeszenszky Zsolt, Ambrózy Áron és Varga Ádám valószínűleg humorosnak szánt okfejtés keretében Baranyi polgármesterré választásának apropóján egyebek között arról értekeztek, hogy „nem túl szép, de cserébe nem is okos nő”, majd csakhamar a kecskedugásra terelődött a szó, a konklúzió pedig lényegét tekintve az volt, hogy inkább a fajtalankodás, mint a ferencvárosi polgármester.

Fürjes erre úgy reagált, hogy semmiképp nem köteles erre és megérti, hogy felháborítják az elhangzottak, ezt követően azonban a szólásszabadság fontosságáról beszélt. Erre a polgármester emlékeztetett, hogy ezek a kiszólások rendszeresek. „17 éves diáklányokat riherongyoznak le a Pesti Srácok című szennyoldalon” - mondta. Az államtitkár leszögezte, hogy ez a stílus az ő ízlésével sem fér össze, de ma Magyarországon a sajtó egyetlen korlátja az alkotmányos rend és ez szerinte jól van így. Emellett emlékeztetett arra, hogy a közszereplőnek többet kell tűrniük, ettől még persze egy tartalom lehet gyalázatos, de „sajnos a demokrácia ilyen”. A polgármester felidézte, a becsületsértési pert ugyan valóban elveszítette a propagandaorgánum ellen, a hazugságaik miatt viszont több pert is megnyert. Ekkor Szöllősi Györgyi az Átlátszó számai alapján ismertette, hogy a Fidesz-közeli sajtótermékek az elmúlt 5 évben körülbelül 400 sajtópert veszítettek el, ebből csak a Pesti Srácok 59-et, míg a kormánykritikus sajtó összesen 20-at. Fürjes Balázs szerint ez annyit jelent, hogy működik a jogállam, hozzátette, ő is nyert már pert a Népszabadság és a G-nap utáni Magyar Nemzet ellen.

Az államtitkár azzal is érvelt, hogy Magyarországon sajtószabadság van, bárki alapíthat sajtóorgánumokat, ráadásul a legnézettebb televízió, illetve a legolvasottabb nyomtatott és online lapok zöme kormánykritikus. A polgármester erre azzal válaszolt, hogy a propagandatermékeket közpénzből tartják fenn, az adófizetői pénzből működtetett állami médiába pedig ellenzéki politikust jóformán egyáltalán nem hívnak be a választások előtti öt perc kivételével.