gyilkosság;életfogytig tartó szabadságvesztés;Szilágyi István;

2022-11-24 19:46:00

Jogerősen is életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték Szilágyi István fiát édesapja meggyilkolása miatt

Az ítélet szerint a színészt fia rendkívül embertelen módon, brutálisan, gátlástalanul, az emberi méltóságot mélyen megalázva ölte meg. 

Jogerősen is helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki ülésén annak a férfinak az ítéletét, aki két évvel ezelőtt egy kalapáccsal agyonverte idős édesapját - olvasható a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki közleményében.

Ugyan konkrétan nem nevezik meg, de egyértelműen Szilágyi István színművész megöléséről van szó. Az ítélet értelmében legkorábban 25 év múlva vizsgálható felül, hogy a férfi szabadlábra bocsátható-e.

Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság megalapozott tényállásra alapította ítéletét, helyesen vetette el az elkövető védekezését, miszerint jogos védelmi helyzetben lett volna. Édesanyja ugyanis egyértelműen beszámolt arról, hogy 

Nem beszélt ugyanakkor hajnali veszekedésről, hangoskodásról, és arról sem, hogy aznap Szilágyi István bántalmazta volna a fiát. Ugyanakkor azt elmondta, hogy fia előző nap az ágykeretbe többször beleütötte a fejét és azt kérésükre sem hagyta abba. A szakértő azt is kizárta, hogy másvalaki követte el a gyilkosságot, s egyéb bizonyítékok is cáfolták, az elkövetés idejében rajta és szülein kívül bárki más lett volna a XVII. kerületi házban.

A színész fia ugyan pszichiátriai kezelés alatt állt, azonban a betegség szintjét el nem érő személyiségzavara van, amely a beszámítási képességét semmilyen módon nem érintette. Megállapították azt is, hogy

Súlyosító körülmény volt többek közt az, hogy édesapja ellen követte el a bűncselekményt, miközben bántalmazása miatt éppen felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állt.