korrupció;jogállam;Transparency International Magyarország;K-Monitor;Integritás Hatóság;

2022-11-25 10:19:00

A K-Monitor és a Transparency International is pályázott a Korrupcióellenes Munkacsoportba

Csütörtök éjjel járt le annak a határideje, hogy a korrupcióellenes civil szervezetek leadják a jelentkezésüket az Integritás Hatóságnál az EU-felé tett korrupcióellenes vállalások jegyében újrainduló korrupcióellenes munkacsoportba.

„A munkacsoportba való jelentkezést nem tekintjük elvi kérdésnek, szimplán technikai lehetőségnek arra, hogy több csatornán elmondjuk a korrupcióval kapcsolatos álláspontunkat, javaslatainkat és számonkérjük az antikorrupciós intézkedések megvalósítását. Ezt ugyanolyan proaktívan, kritikusan fogjuk megtenni, mint az eddigi állásfoglalásainkban” – írta a korrupcióellenes civil szervezet, a K-Monitor a péntek reggel kiadott közleményében.

Csütörtök éjjel járt le annak a határideje, hogy a korrupcióellenes civil szervezetek leadják a jelentkezésüket az Integritás Hatóságnál az EU-felé tett korrupcióellenes vállalások jegyében újrainduló Korrupcióellenes Munkacsoportba. Ugyanakkor az eddigi kormányzati korrupcióellenes vállalások hiteltelenségét látva a hazai civilek egy része úgy döntött, hogy eleve nem is vesz részt ebben. Míg más, korrupció ellen küzdő civileknek is láthatóan komoly fejtörést okozott, hogy részt vegyen-e a kormányzati szervezésű és részben kormányszervekkel feltöltött Korrupcióellenes Munkacsoportban.

A K-monitor reggel kiadott közleménye is leszögezi: "Pályázati anyagunkban megismételtük, hogy nem tartjuk elegendőnek a kormány által az EU felé tett 17 antikorrupciós vállalást és annak megvalósítását ahhoz, hogy biztosított legyen a uniós és különösen a hazai források védelme. Úgy gondoljuk, hogy szakmai anyagainknak és a Helsinki Bizottsággal és a Transparency International Magyarországgal közösen végzett elemzéseinknek is köszönhető, hogy az EU nem fogadta el minden további nélkül a valódi elköteleződés nélkül meghozott, hiányos intézkedéseket. A munkacsoportba való jelentkezés tehát nem az antikorrupciós intézkedések elismeréséről, hanem azok és az elmaradt intézkedések számonkéréséről szól.”

A Transparency International (TI) Magyarország hivatalosan is benyújtotta jelentkezését 2022. november 24-én az Antikorrupciós Munkacsoportban való részvételéhez - közölte pénteken a szervezet. A TI Magyarország ugyanakkor kijelenti, amennyiben az októberben közzétett állásfoglalásukban közölt feltételeik nem teljesülnek, kilépnek a Korrupcióellenes Munkacsoportból. 

Úgy vélik, a Korrupcióellenes Munkacsoport lehetőségei meglehetősen szűkre szabottak. Fennáll a veszélye annak, hogy e testület nem fog rendelkezni az állami szervek mulasztása elleni hatékony cselekvéshez szükséges jogosítvánnyal.