Debrecen;felmérés;városvezetés;akkumulátorgyár;

2022-11-28 08:11:00

Debrecen vezetői szerint nem kell aggódni a kínai akkumulátorgyár miatt, minden városi gyár alapvetően a magyar munkaerőre épít

- Nincs veszélyben Debrecen ivóvízellátása a kínai akkumulátorgyár építése miatt, és több ezer ázsiai vendégmunkás megjelenésétől sem kell tartani – így reagált a fideszes városvezetés a Civil Fórum Debrecen Egyesület lapunkban is közölt közvélemény-kutatására, amely szerint a helyiek 91 százaléka hallott a városban épülő kínai akkumulátorgyárról, 76 százalékuk veszélyesnek tartja azt és nemet mondana rá, illetve több mint 40 százalékuk részt venne az üzem megépítése elleni tiltakozó akciókban.

A felmérésről – amelyet 4564-en töltöttek ki – pénteken megkérdeztük a városháza sajtóosztályát, de csak cikkünk megjelenése után, szombaton este válaszoltak. Közölték: a városban 100 ezer köbméter víz áll rendelkezésre naponta, ehhez képest az átlagos felhasználás még a legmelegebb nyári napokon sem haladja meg a 60 ezer köbmétert, az ipari vízfelhasználás mértéke pedig jelenleg 10 ezer köbméter.

Az agglomeráció lakossága évek óta dinamikusan növekszik, a szakképzett munkaerő létszáma is nő, ezért téves állításnak tartották, hogy helyben nincs elég szakember, így több ezer ázsiai vendégmunkás ékezik majd a városba. Közölték: minden Debrecenben létesülő gyár alapvetően a magyar, s elsősorban debreceni munkaerőre épít.