Debrecen;felmérés;gyár;elutasítás;akkumulátor;

2022-11-25 18:29:00

A felmérés szerint a debreceniek inkább nem kérnek a kínai akkumulátorgyárból, ehelyett kapnak egy másikat is

A debreceni városháza szerint nincs veszélyben a város ivóvízellátása, és több ezer ázsiai vendégmunkás megjelenésétől sem kell tartani.

A megkérdezett debreceniek 91 százaléka hallott a városban épülő kínai akkumulátorgyárról, 76 százalékuk veszélyesnek tartja azt, közel ugyanennyien mondanának nemet a beruházásra, s több mint 40 százalékuk részt venne az üzem megépítése elleni tiltakozó akciókban – ez derült ki abból a közvélemény-kutatásból amelyet a Civil Fórum Debrecen Egyesület kezdeményezett. A kérdőívet 4564-en töltötték ki.

Korábban megírtuk, hogy 3000 milliárd forintból egy 220 hektáros területen épülne fel a tervek szerint Debrecen közigazgatási területén a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) akkumulátorgyára, ami kilencezer új munkahelyet teremt.

Gondola Zsolt, a civil egyesület önkormányzati képviselője lapunknak ezzel kapcsolatban azt mondta: megint úgy döntöttek egy gigantikus debreceni beruházásról, hogy arról előzetesen nem tájékoztatták a helyieket.

Mivel helyben és a környéken már nincs szabad munkaerő, ezért vélhetően ázsiai munkavállalókkal töltenék fel a közel tízezres létszámkeretet, ami ugyancsak megterhelné a város infrastruktúráját, ellátórendszerét. A városháza az ivóvízbázissal kapcsolatos aggodalmakra akkor úgy reagált: Debrecen vízellátását az iparfejlesztési folyamatokat is figyelembe véve, hosszútávon biztosítani fogják.

Gondola Zsolt szerint a megkérdezett debreceniek többségi álláspontja egyértelműen szembemegy a város akaratával, ezért felszólították a fideszes polgármestert és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy a kínai befektetővel ne kössék meg az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződéseket. Azt szeretnék elérni, hogy a közgyűlés tárgyalja újra a kínai akkumulátorgyár ügyét, ha pedig ezt elutasítják, úgy – közölték –, minden lehetőséget megragadnak a tiltakozásra.

Megkérdeztük a debreceni városházát, figyelembe veszik-e a közvélemény-kutatás eredményét, s miként reagálnak a Civil Fórum Debrecen Egyesület kérésére  Pénteken feltett kérdéseinkre csak cikkünk megjelenése után, szombaton este kaptunk választ. E szerint nincs veszélyben Debrecen ivóvízellátása a kínai akkumulátorgyár építése miatt, és több ezer ázsiai vendégmunkás megjelenésétől sem kell tartani

A BMW pénteken jelentette be, hogy akkumulátorgyárat épít Debrecenben.