oktatás;tüntetés;tanárok;diákok;megfélemlítés;kirúgások;Belügyminisztérium;Kölcsey Ferenc Gimnázium;

2022-12-05 13:04:00

„Mondjon le!” – Elérte a diákok és a tanárok haragja Pintér Sándort, a miniszter pont előttük jött ki a Belügyminisztérium épületéből

A Belügyminisztérium épületéhez vonultak hétfő délelőtt a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai és tanárai, hogy levelet adjanak át Pintér Sándor belügyminiszternek és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak tiltakozásul a tanárok kirúgása ellen. 

A tüntetők először a József Attila utcai bejáratnál gyűltek össze, aztán a Széchenyi térre vonultak, a főbejárathoz azonban a rendőrök nem engedték oda őket. 

Emiatt átkeltek az úton a parkba, ahol a virrasztó diákok sátrai állnak, Pintér Sándor azonban nem sokkal később kijött az épületből, 

Azt így sem úszta meg, hogy odakiáltsák neki: „Mondjon le!”„Gyáva szar!”

A résztvevők megpróbálták átadni a levelet, amelyet a tantestület által megfogalmazott üzenetet több szülő és diák is aláírta támogatása jeléül.

A „Újabb párbeszédkísérlet” nevű demonstrációt tanárok szervezték, a tanítás ezért a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 11 órakor véget ért, a megmozduláshoz körülbelül százan csatlakoztak. Innen az Andrássy úton keresztül vonultak a Belügyminisztériumig, ahol rövid performanszot tartottak a leírás szerint.

A tanárok és a diákok plakátokat vittek magukkal, többen „Szabad oktatást!” feliratú kitűzőt viseltek.

Több tanár – köztük Palya Tamás – céltáblát akasztott magára, ami nyilván azt szimbolizálja, hogy bármikor lőhetnek rájuk is.

További iskolákból is csatlakoztak a menethez, így a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból és a Madách Imre Gimnáziumból is.

A „Újabb párbeszédkísérlet” nevű demonstrációt tanárok szervezték, a tanítás ezért 11 órakor véget ért, a megmozduláshoz körülbelül százan csatlakoztak. Innen az Andrássy úton keresztül a belügyhöz vonultak, ahol rövid performanszot tartottak a leírás szerint.

A résztvevők plakátokat vittek magukkal, többen „Szabad oktatást!” feliratú kitűzőt viseltek, a tanárok pedig egy céltáblát ragasztottak magukra. A portál helyszínen lévő tudósítójának elmondták, ezzel akarják kifejezni, hogy az oktatásirányítás célpontként tekint azokra, akik elmondják a véleményüket.

További iskolákból is csatlakoztak a menethez, többek között a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból és a Madách Imre Gimnáziumból.

A tüntető pedagógusoknak és az őket támogató diákoknak, szülőknek végül sikerült átadniuk a Pintér Sándor miniszternek és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak címzett levelüket, miután a Belügyminisztérium munkatársai jól megsétáltatták őket a minisztérium épülete körül. A Széchenyi téri főbejárattól először a József Attila utcai mellékbejárathoz küldték őket, ahonnan a Nádor utcai hátsó bejárathoz kellett átsétálniuk. Ám itt éppen valamilyen hulladékokat szállítottak el az épületből, ezért a több mint száz fős tömeget visszaküldték a József Attila utcai bejárathoz, ahol egy újabb próbálkozás után végül sikerült átadniuk a levelet, 

A Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik tanára, Tasi Katalin lapunknak azt mondta, megmozdulásuk célja az volt, hogy ismét jelezzék a belügyminiszternek és a köznevelési államtitkárnak, hogy a pedagógusok nyitottak lennének a párbeszédre. Szerintük nem a polgári engedetlenséggel vagy sztrájkkal tiltakozó tanárok, hanem az egyre nagyobb pedagógushiány, a korszerűtlen és indokolatlanul nagy tananyag, az iskolaépületek rossz állapota, a tanárok túlterheltsége miatt sérül a diákok tanuláshoz való joga.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy szeptemberben és novemberben összesen 13 pedagógust rúgtak ki polgári engedetlenség miatt, a tanóráik pótlása óriási terhet jelent a tantestületeknek, sok esetben - például az idegen nyelven szaktárgyat tanítók esetében - lehetetlen megoldani a szakszerű helyettesítést. A levelet aláíró tanárok ezért meghívták Pintér Sándort és Maruzsa Zoltánt a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumba, hogy személyesen hallgassák meg azokat a problémákat, amelyek a tüntetések, sztrájkok, polgári engedetlenségek mögött állnak.