egészségügy;konszolidáció;kórházi adósság;NEAK;Takács Péter;

2022-12-15 06:30:00

Harmincmilliárdos adóssággal indulhatnak a jövő év elején a magyarországi kórházak

A legnagyobbak is legfeljebb 500 millió forintra – konszolidációként nem értelmezhető összegre – számíthatnak.

A friss Magyar Közlöny szerint idén a kormány az év végéig várható mintegy 60 milliárdos tartozásnak csak a felét, 30 milliárd forintot fizeti ki. A konszolidációra szánt összeget két forrásból - 19 milliárdot központi költségvetésből, további 11 milliárdot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kasszamaradványaiból – biztosítják. 

Mindez azért is meglepő, mert – mint arról a Népszava elsőként beszámolt – Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár november közepén zárt ajtók mögött, a sajtót kizáró szakmai konferencián, még arról beszélt, hogy az adósságok háromnegyedét”, azaz 42-45 milliárdot tud majd az állam rendezni.

A 30 milliárdból azok az intézmények kaphatnak, amelyeknek az október végi lejárt tartozásuk meghaladja a havi finanszírozásuk egy hatodát. (Azt, hogy melyik kórház mekkora konszolidációs összegre számíthat, a NEAK várhatóan csütörtökön közli a honlapján.)

Az adósságrendezésről szóló jogszabály azt is előírja, hogy milyen sorrendben fizethetnek a hitelezőknek. Így például először a Büntetés Végrehajtás (BV) által nyújtott szolgáltatások számláit kell törleszteniük a kórházaknak. Ezután jönnek azok, akik több mint hatvan napja várnak a pénzükre. Ha ezután még marad valami az adott ellátóhoz eljuttatott konszolidációs összegből, úgy utalhatnak a kevesebb mint két hónapja lejárt számlákra.

A BV kivételezett helyzetét az is magyarázhatja, hogy az országos parancsnoksága maga is alaposan eladósodott, október végén 2,7 milliárddal tartoztak saját beszállítóinak.

Lapunknak szakértők azt mondták, hogy

Egy intézményvezető a Népszavának jelezte, ez most egy gazdálkodást segítő támogatás, konszolidációként nem értelmezhető. Az összeg ugyanis alig csökkenti majd nyomást a legeladósodottabbakon.

Nem szokatlan, hogy a kormány egy-egy év végén nem nullázza le a kórházak tartozásait (lásd grafikonunkat). 2014-ben például el is maradt a konszolidáció, így azután 73 milliárdos, 2021-ben is 22 milliárdos mínusszal indult az év.

- Ebben az országban 4,5 ezer kórházi beszállító van, jó részük magyar tulajdonú kis és közép vállalkozás, tehát az ő gazdasági stabilitásuk kerül veszélybe, amikor ilyen adósságrendezés történik – reagált lapunknak Rásky László, az Országos Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Hozzátette: köztük sokan egy éve várnak a pénzükre.