Vlagyimir Putyin;Kreml;kémek;belbiztonsági szolgálat;árulók;Volodimir Zelenszkij;orosz-ukrán háború;

Vlagyimir Putyin „bonyolult” katonai helyzetről, árulókról és kémekről beszélt az orosz biztonságiaknak

Hiába akarja elfoglalni a Kreml ura újévre at ukrajnai Bahmutot, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen ment a frontra a honvédőkhöz, akiket hősöknek nevezett.

Egyre nyíltabban elismeri a Kreml, hogy az Ukrajna ellen néhány nap híján tíz hónapja indított támadás, invázió, háború vagy ahogy Oroszországban nevezik, „különleges katonai művelet” korántsem halad a tervek szerint – derült ki a The Guardian cikkéből, amely beszámolt arról, hogy Vlagyimir Putyin kedden  beismeréssel felérő videóbeszédet intézett az orosz biztonsági szolgálatokhoz azok szokásos ünnepén.

Az orosz elnök – áll a cikkben – kijelentette, hogy a megszállt négy ukrán régiókban a helyzet „rendkívül bonyolult”, és felszólította a biztonsági szerveket, hogy fokozzák erőfeszítéseiket az „árulók, kémek és elterelők” azonosítására. Emlékeztettek, az orosz elnök már december elején, amikor az ukránok visszafoglalták Herszont és még több települést, arról beszélt, hogy  az ukrajnai konfliktus „hosszú távú folyamattá” fajulhat.

Oroszország vezetőjének keddi üzenetét alig néhány órával követte a hír, hogy a megtámadott Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij meglepetésszerű látogatást tett a frontvonalon, Bahmut városában, amelyet csaknem öt hónapos harcok után nagyrészt leromboltak az oroszok, de elfoglalni máig nem tudtak. 

A Népszava is beszámolt róla, hogy hétfőn Ukrajna több régiójában folytatódtak az intenzív harcok. Bahmutnál a rettegett Wagner Csoport  zsoldosok immár augusztus óta nem tudják megtörni az ukrán ellenállást, pedig egyre hevesebbek az orosz támadások, aminek oka az lehet, hogy sokak szerint Putyin Bahmut elfoglalását akarja nagy újévi győzelemként bejelenteni.

Ezzel szemben Zelenszkij, aki a harcolókat a helyszínen hősöknek nevezte és kitüntette, a Facebook-oldalán arról írt, hogy „a kelet kitart, mert Bahmut, „a lelkünk erődje” harcol. – A nehéz csatákban és sok élet árán most mindannyiunk számára a szabadságot választják – tette hozzá.