gyász;Festészet;Bak Imre;

2022-12-24 11:05:00

Meghalt Bak Imre

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Munkácsy Mihály-díjas, Kossuth- és Herder-díjas magyar festő 83 éves volt.

Életének 84. évében, 2022. december 23-án elhunyt Bak Imre Munkácsy Mihály-díjas, Kossuth- és Herder-díjas magyar festő – közölte a hírt a Facebook-oldalán az acb Galéria.

Bak Imre 1939. július 5-én született Budapesten. Az 1960-as évek derekán induló magyar művészgeneráció kimagasló alakja, több mint fél évszázadon átívelő, párját ritkítóan változatos művészeti pályával. Először az 1960-as évek végén lépett színre az amerikai, az angol és a német hard-edge és minimalista irányzatok ihlette műveivel, ami után évtizedeken keresztül kitartóan és fejlesztette a festészet utáni absztrakció és a geometrikus absztrakció formanyelvét, egyensúlyba hozva a lokális avantgárd tradíciókat a kortárs festészet szüntelenül változó nyelvével Festészete mellett egyik fontos úttörője a magyar konceptuális művészetnek is. 

A méltatás szerint a művei megtalálhatóak olyan kiemelkedő külföldi közgyűjteményekben, mint a londoni Tate Modern, a New York-i Metropolitan Museum, a stockholmi Moderna Museet, a berlini Nationalgalerie, a bécsi MUMOK, a zürichi Haus Konstruktiv, vagy a pozsonyi Nemzeti Galéria.