XVI. Benedek;temetés;Vatikán;ravatal;

2023-01-02 09:41:00

Felravatalozták XVI. Benedeket

Csak hétfőn  25 ezer gyászolót várnak a Szent Péter-székesegyházban.

Felravatalozták XVI. Benedek nyugalmazott pápát a római Szent Péter-székesegyházban hétfő reggel. Az óév utolsó napján 95 évesen elhunyt pápa ravatalát 9 órakor nyitották meg a hívek előtt, akik közül sokan hajnal óta várakoznak hosszú sorban a bazilika előtt, hogy búcsút vehessenek a katolikus egyház korábbi vezetőjétől.

A bazilika kapui hétfőn este hétig, kedden és szerdán pedig reggel hattól este hatig lesznek nyitva a tömeg előtt. A belépés ingyenes, és nem kell jegyet váltani hozzá - tájékoztatott a Vatikán, amely fokozott biztonsági óvintézkedésekkel készült a következő napokra. Biztonsági tisztségviselők elmondták, hogy legalább 25 ezer gyászolót várnak hétfőn.

XVI. Benedek holtteste eddig a Vatikánvárosban található Mater Ecclesiae-kolostor magánkápolnájában feküdt, ahol 2013 óta élt. Holttestét hétfő hajnalban szállították át a katolikus egyház központjának számító Szent Péter-bazilikába. XVI. Benedek temetésére csütörtökön kerül sor.

A Vatikán vasárnap tette közzé az első fotókat XVI. Benedek, polgári nevén Joseph Ratzinger holttestéről. A képeken bíborvörös pápai gyászviseletben, fehér, aranyszegélyes püspöksüveggel (mitrával), kezében rózsafüzérrel látható.

Ferenc pápa újévi miséjében az evangélium és az egyház hűséges szolgájaként jellemezte XVI. Benedeket, aki 2005-től 2013-as lemondásáig vezette a római katolikus egyházat.

Az emeritus pápa 2022. december 31-én, 9 óra 34 perckor hunyt el a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostorban. Január 5-én, csütörtökön helyezik örök nyugalomra a Szent Péter-bazilika kriptájában, abban a pápai sírhelyben, ahol korábban XXIII. János pápa, 2005 és 2011 között pedig II. János Pál nyugodott. Utóbbinak hamvait szentté avatása után a bazilikába helyezték át.